Ветровито време във вторник, обявен е жълт код

Пориви до 80-90 км/ч в Северна България

Още в ранните часове във вторник облачността от северна юг ще се разкъса и изчисти. Денят ще е слънчев в Дунавската равнина и по долината на Струма. В останалите южни райони ще е облачно със слаби следобедни превалявания. Гръмотевична активност ще има в крайните райони на Родопите. В топлата част на денонощието температурите ще са в интервала 19-24 градуса.

Вятърът през деня ще е от запад-северозапад. Поривите около и след обяд ще са особено силни в Дунавската равнина, Пловдивско и Пазарджишко. Скоростта им ще достига до 80-90 километра в час, а по Старопланинските била и повече. В сила е жълт код за опасно време.

В планините вятърът ще е силен, а температурите ще се понижават – във вторник ще са между 5 и 13 градуса. Облачността – по-значителна в масивите на Южна България, където ще превалява слабо. В Родопите и с гръмотевици.

Около крайбрежието облаците от север на юг ще се разкъсват. В часовете до обяд и в ранния следобед все още са възможни слаби превалявания по южното Черноморие, но следобед навсякъде ще се покаже слънцето. Дневни температури – около 20-21 градуса. Морската вода – температура от 14 градуса на север до 17 на юг с височина на вълните във вторник до 1-1,5 метра.

От сряда до петък Балканите ще попаднат под влиянието на циклон, чийто център се движи северозападно от България. Следобедни валежи в сряда ще има в Северна България, по-значителни в Северозапада. В четвъртък ще превали слабо, но на повече места в страната, а в петък – предимно на юг и на изток. Почивните дни и празникът 24 май ще са почти без валежи. Такива ще са възможни, но на изолирани места в страната.

Публикувано в Делникът. Постоянна връзка.