Пета мобилност по проект “From Game to SТEM” по Програма „Еразъм+“

От 3 до 7 октомври 2022год. Калина и Симона от 11а, Константин и Иван от 8а и Илия от 8б, заедно с ученици от Испания, Турция и Сърбия, взеха участие в четвъртата мобилност по проект “From Game to SТEM” по Програма „Еразъм+“. Домакин на срещата беше Zespol Szkol nr 1 w Suwalkach в град Suwalki, Полша. Suwalki е е град в Североизточна Полша и се намира край река Чарна Ханча в историческата област Судовия. Разположен е на 30 км от границата с Литва и руската Калининградска област. Населението на града възлиза на 69 210 души. Suwalki е основан в края на 17 век. Градът на няколко пъти е окупиран от полски, литовски и съветски части. Zespol Szkol nr 1 w Suwalkach е държавно средно училище с двуезична програма, основано през 1991 год. В него 52 учители обучават 613 ученици на възраст 15-19 години. Основните предмети са: биология, математика, география, история и информационни технологии. Част от часовете се провеждат на английски език. Обучението е 4 години и завършва с изпити A-level. Мотото на училището е „Tempus Nostrum est“, което означава „Времето е наше“. Програмата по биология е най-популярна и училището е едно от водещите в подготовката на млади хора за работа в области като: медицина, стоматология, ветеринарна медицина и биотехнология. Темата на обучителното събитие в Полша беше „Биология и екология“. През петте дни в полското училище нашите ученици взеха участие в:
  • игри: търсачи на съкровища, какво знаем за водата и др.;
  • работилници: изследване на водата в дивата природа; изследване на безгръбначните в езерото Вигри; животът на гората; какво се крие във водата;
  • дейности на открито: водата и природата; легенди за езерото Wigry;  посещение на манастира Camaldolese и др.
Седмицата в полското училище беше изпълнена с приключения за нашите ученици. Екипът продължава своите дейности по създаването на дигитална игра на английски език, чрез която участниците ще проверят своите знания по природни науки.
Публикувано в Програма "Еразъм+". Постоянна връзка.