ВНИМАНИЕ! Над 40 градусова жега от днес до края на седмицата в област Ловеч

От днес (27-ми) започва сравнително дълъг период с много високи температури, граничещи с екстремни стойности, предимно за нашите географски ширини. Моделите продължават да прогнозират екстремни горещини и дори загатват за възможни нови температурни рекорди.От днес до края на тези седмицата времето остава горещо, като с всеки ден дневните температури ще са с градус-два по-топли.“Горещниците” ще продължат до края на юли и дори началото на август , но очакваме вероятни гръмотевични бури едните дни.

Ето кой градове ще са най-топли за тази седмица ?
Видин 41-45 °C
Русе 41-45 °C
Плевен 39-42 °C
Ловеч 40-42°C
Монтана 41-43°C
Сандански 44-45°C
Петрич 44-45°C
Пловдив – 43°C


Полезни съвети в горещото време
Ако е възможно, избягвайте излизането навън, когато е най-горещо. През деня горещините са между 13-18 часа.
Пийте повече вода. Важно е да се приема достатъчно от нея, тъй като с дишането и изпотяването в топлото време се губят много течности, които трябва да се набавят. Айрянът, както и соковете също са напитки, които можем да предпочетем в жегата. Специалистите отбелязват, че посягането към алкохола е лоша идея. Газираните напитки не са препоръчителни.

Хубаво е храненето да бъде по-често в по-малко количество през деня, да няма прехранване, да няма консумация в горещините на меса, които са тлъсти; да няма пикантни храни. За предпочитане е да наблегнем на салати, свежи зеленчуци, свежи плодове.
При излагане на слънце, използвайте лосион с висок защитен фактор. Носете шапки и светли дрехи.
Ако сте навън, по възможност се движете по сенчестите и проветриви места.
Избягвайте интензивна физическа дейност през горещите часове.

Публикувано в Акценти, Делникът. Постоянна връзка.