В област Ловеч вече има украински граждани! Тази вечер пристигат нови 27 и ще бъдат настанени в Троян!

На територията на област Ловеч вече има украински граждани. 14 са настанени в неделя в къщи за гости в луковитското село Дъбен, а други 27 идват тази вечер в Троян и ще бъдат посрещнати в две частни бази. Пристигащите в Троян ще бъдат подпомогнати от БЧК с храна, вода, дрехи, завивки, хигиенни принадлежности. Новината дойде днес по време на заседание на областния щаб по сигурността, свикан от областния управител Виктор Стойчев.

Целта на заседанието е да се синхронизира максимално работата на институциите, да се обмени информация за ситуацията в момента и да се конкретизират съвместните действия при пристигане на бягащи от Украйна в област Ловеч. Председател на съвета по сигурността е областният управител Виктор Стойчев, а членове – директорите на ОДМВР, РДПБЗН, ТД „Национална сигурност“, ЦСМП, РЗИ, Областно пътно управление, ВиК АД, Областна дирекция „Земеделие“, началниците на Военно окръжие II степен и Военен гарнизон, представители на областната администрация и на „ЧЕЗ разпределение България“ АД.

Областният управител информира за свършеното досега от администрацията. Проведена е среща с директора на секретариата на областния съвет на БЧК Цветомира Георгиева, на която е обсъдена стартиралата кампания на организацията за материални дарения и финансова помощ, осъществяваща се в координация и взаимодействие с българското правителство и с чиито действия Виктор Стойчев заяви вече своята солидарност. Областният управител изиска от кметовете на общини да заявят материалната база, с която могат да помогнат за настаняване на украински граждани. Отговор е получен от шест общини. От Летница и Априлци съобщават, че не разполагат с бази, общинска собственост, подходящи за подслон. Община Тетевен също няма собствени бази, но на разположение биха могли да бъдат общежитията на две училища с над 90 легла. Община Троян разполага с един обект за настаняване, общинска собственост, с капацитет 23 легла. В Троян са обявили и горещи телефони, на които всеки жител на общината, който разполага със самостоятелно жилище и има готовност да приеме в него напускащи Украйна, може да заяви своето желание. Определени са служители, които да координират процеса. От община Ловеч уведомяват, че са провели работни срещи и разговори с представители на институции, разполагащи с налична леглова база, и е уточнено състоянието и възможностите за настаняване и изхранване. В Ловеч е сформирано и координационно звено към общината, което да направи необходимата организация за настаняване, изхранване и медицинско обслужване на бежанците. В писмото си до областния управител от община Ловеч посочват, че с пълната информация за наличната база и работата на координационното звено може да се запознае на официалния сайт на общината. В Луковит общинският съвет е взел решение вчера, че предоставя за бежанци от Украйна имот общинска собственост – бившия дом за деца с физически увреждания, с капацитет за настаняване на 130 лица.

Подобна информация искат и от Държавната агенция за българите в чужбина, която може да осигури контакт между отделните институции и украинските граждани, заявили своя зов за помощ, каза още областният управител.

Той запозна присъстващите и с единния информационен портал в помощ на напускащите Украйна, открит от българското правителство. В сайта, който се намира на адрес: https://gov.bg/bg/ukraine, е поместена пълна информация за изискванията на граничния контрол при влизането в Република България. Посочени са и указания за необходимите документи за самоличност. В специална секция на портала е поместена информация за процедурата по получаване на статут за международна закрила на гражданите на Украйна, пристигайки у нас. Платформата има възможност за подаване на сигнали за помощ и евакуация на граждани. Порталът обработва информация за доброволци и дарители. Изградена е специална секция с мерките, свързани с ограниченията от COVID-19.

На заседанието директорът на ОДМВР старши комисар Станислав Великов обясни, че при пристигане на украинци у нас те трябва да се регистрират в служба „Миграция“ на районните управления. Те се водят граждани на трети страни и са с право на престой у нас до 90 дни, ако са граждани с български произход – до 6 месеца. Регистрацията в „Миграция“ не дава статут на бежанец, това трябва да бъде изрично посочено и се прави по специална процедура.

И.д.директорът на РЗИ д-р Росица Милчева съобщи, че са координирали лечебната мрежа за готовност за извънредни ситуации, изискана е проверка на електрозахранването и резервните източници, всички действия са синхронизирани с ЦСМП. Налице е окомплектованост с медицински екипи, лекарства и медикаменти. Някои ковид легла в болниците са преобразувани в легла за пациенти с други заболявания. Тя гарантира, че ще бъде осигурена качествена и навременна медицинска помощ на гражданите на Украйна, потърсили убежище у нас.

Силно се надявам да имаме само тази хуманитарна мисия, коментира областният управител, който поиска информация от институциите и за сигурността и защитата на българското население. Всички докладваха, че са прегледали военновременните си планове, имат готовност за действия. Увериха, че ситуацията в област Ловеч е спокойна и сигурността на българските граждани е гарантирана.

Следващата седмица областният щаб по сигурността ще проведе разширено заседание с участието на кметовете на общините и директорите на БЧК, Регионалната служба по заетостта и Инспекцията по труда.

Публикувано в Акценти, Луковит с етикети , . Постоянна връзка.