ЕКСКЛУЗИВНО! Самолети разбиха градоносни облаци над област Ловеч!

Самолети за борба с градушките разбиха градоносни облаци в централен Балкан. Облаците заплашваха Троян, Ловеч, Угърчин и Севлиево от градушка.

Самолети от Агенцията за борба с градушките бяха използвани днес срещу мощната купесто-дъждовна облачност в централните части на Стара планина. Две от машините бяха регистрирани в късния следобед от радарите, следящи въздушния трафик над страната. Бурите в Стара планина в ходa на деня се оказаха най-мощните в следобедните часове. Около обяд се образуваха няколко облачни системи с интензивен валеж и гръмотевична активност – в Родопите около язовир Цигов чарк, в Рила, около Боровец, в масивите западно от Благоевград и в Централен Балкан

Градоносният облак в Стара планина беше с най-голям потенциал за градушка. Развитието му заплашваше обширни райони на Ловешка, Габровска и Великотърновска област. Отскоро страната ни разполага с 3 самолета за защита от градушки, дислоцирани в Горна Оряховица. Употребата им е значително по-евтина от антиградовите ракети, а ефектът на полезно действие – около 60 на сто. За тази година България е отделила 5 милиона лева за машините и тяхната работа.

Публикувано в Акценти, Угърчин с етикети , . Постоянна връзка.