Да управляваш на инат!

Николай Нанков, Зам. Министър на МРРБ: „ВиК „Стенето“  е най-успешно работещото дружество в България!“

Истинският държавник, по дефиниция, трябва да работи в обществен интерес при стриктно спазване на закона, защото справедливите неща са добри.  Кое е справедливо и дали справедливото е добро?  Отговор на тези въпроси са търсили още от дълбока древност.  Ето какво мисли Сократ: „ В чия полза действа властника? Изобщо управляването за кого е? То не е ли заради доброто на управляваните, за да бъдат те щастливи, като живеят в едно добре уредено общество? Да не би властването да е нещо, от което имат полза повече управляващите, отколкото управляваните? Защо, да кажем, овчарите властват над овцете? Да не би в полза на самите овце? То е заради овчарите, за да могат да ги стрижат и да получават от тях каквото желаят – мляко, месо.“  Така са мислили в древна Гърция-люлката на демокрацията (от гръцки: δημοκρατία, „народовластие“) . Как изглеждат нещата в наши дни?

     Групата на общинските съветници на БСП–Троян, внесоха предложение в общинския съвет, за назначаване на КОНТРОЛЬОР във ВиК „Стенето“ ЕООД. За гражданите на община Троян, назначаването на  КОНТРОЛЬОР в общинско дружество, което е в отлична кондиция, звучи екзотично, тъй като и  от самото предложението не става ясно „що е то КОНТРОЛЬОР и има ли той почва в Троян?“

Ето какво казва Търговския закон по този въпрос: „Контрольорът е помощен орган и не може да упражнява контрол, ….. върху дейността на управителя. Той не може да спира сделките на управителя, а само да следи за спазването на дружествения договор, за опазване на имуществото на дружеството и ако има нарушения, той може да сезира общото събрание, а не да спира решенията, както на управителя така и на ОС (чл.144, ал. 1 от ТЗ).

Контрольорът се назначава при настъпването на определени условия. Например при констатации, че загубите на дружеството са надхвърлили определена величина, определена в дружествения договор.

ВиК „Стенето“ ЕООД поддържа и експлоатира 560 км водопроводна, 52 км канализационна мрежи с 2 пречиствателни станции за отпадни води и 23 помпени станции на територията на Община Троян с персонал 75 човека при средна работна заплата за 2020 г 1107 лв.

Изградена е и действа автоматична система за управление и контрол на помпените станции за питейна вода, наблюдава  се 24 часа в денонощието нивото на резервоарите за питейна вода и подаваното на водното количество към съответните населени места. Реагира се веднага при установени отклонения от нормалната работа, като по този начин се намаляват загубите на вода в мрежата. Общите загуби в общината са 47% и по статистика са най-ниските в страната. Ниските нива на загуби са резултат от политиката на дружеството да се подменят участъци от мрежата с най- много аварии и загуби на вода. Ежегодно със собствени сили и финансиране се подменя между 12 и 15 км водопроводната мрежа.

Зам. Министъра на МРРБ г-н Николай Нанков коментира, че ВиК „Стенето“ ЕООД е най-успешно работещото дружество в България!

Доброто управление на ВиК „Стенето“, незнайно защо, дразни  Кмета Михайлова и групата съветници от БСП-Троян.  От всичко казано до тук е видно, че няма разумна причина да се назначава КОНТРОЛЬОР  в едно успешно общинско дружество, а по скоро това действие е продиктувано от желание за реваншизъм и  демонстрация на сила.  Очевидно е, че  Кмета Михайлова се опитва да използва общинските съветниците на БСП-Троян, като бухалка, за разчистване на лични сметки и упражняване на натиск върху управителя инж. Тонимир Гечев.  Друга възможна опция за това упражнение  е да се намери работа на някой „другар“.  И не на последно място, дали  това не е нов опит  да се  „подчини“ и „овладее“ поредното общинско дружество. Кой знае ? Времето ще покаже.

Слава Богу, на сесията на общинския съвет, която се проведе на 18 февруари 2021 г., общинските съветници от ГЕРБ, Глас народен и ВМРО проявиха държавническа мисъл и не приеха това предложение , направено от съветниците на БСП-Троян, за назначаване на КОНТРОЛЬОР във ВиК „Стенето“ ЕООД, което по същество бе  лишено от всякаква икономическа логика, и би било в ущърб на жителите на Община Троян.

Още малко факти:  Вече 10 години Кмета Михайлова не е изработила стратегия за работа с отпадъците.  Липсват разписани мероприятия за оползотворяване на утайката от ПСОВ-Троян. Пречи се  съзнателно, или от липса на компетентност, за  депонирането и на сметището на града.   Единствено, ВиК “Стенето“ е изготвило и реализира собствен проект за рекултивация ( възстановяване на нарушен терен с утайка от ПСОВ.

Ако енергията, която  Кмета Михайлова  използва в личната си  битка с управителя на дружеството инж. Тонимир Гечев,  се пренасочи  за подобряване работата на администрацията в интерес на общността, със сигурност ще даде по-добри резултати.

Г-жо Михайлова, за да сте успешен Кмет, не е достатъчно само да налагате еднолично волята си, независимо от това, дали сте права или не.  Трябва да се управлява отговорно и държавнически, а не на инат !

Материалът Да управляваш на инат! е публикуван за пръв път на Промени Троян.

Публикувано в Безумия, ВиК “Стенето“, Да управляваш на инат!, Факти с етикети , . Постоянна връзка.