Нашата бъдеща професия

Нашата бъдеща професия

Ученици от 8, 9, 10 и 11 клас на професионалните паралелки по „Организация на хотелиерството“ в СУ „Васил Левски“ – Троян проведоха практическо обучение във ваканционно селище „Острова“ (с. Бели Осъм, общ. Троян).

На 23.03.2022 г. ученици от паралелките по професия „Организация на хотелиерството“, водени от директора на училището г-н Ангел Балев, имаха възможност по изключително интересен и увлекателен начин, лично от управителя на хотела г-жа Силвия Николова, да се запознаят и практически да видят как точно става организацията на работата в един хотелски комплекс.

Г-жа Николова разясни, че хотелският комплекс, в който беше проведено занятието, е от типа целогодишно работещи комплекси и, за разлика от сезонно работещите, приема посетители целогодишно. Това го позволява местонахождението му (близко до него е курортно селище Беклемето, има и минерални басейни, в това число и вътрешен и външен басейн, с които разполага самият хотелски комплекс ). Както г-жа Николова обясни, „за да има клиенти – трябва да им се предоставят всякакви удобства, развлечения и, най-важното, да има лично отношение към всеки клиент“.

Г-жа Николова ни обясни начина на ценообразуването в хотелския комплекс, отстъпките, които се дават при ползването на пакетни услуги, както и цените, които комплексът дава при групови посещения (тиймбилдинг и други групови мероприятия, за които комплексът предлага и ползването на конферентна зала, която имахме възможност да видим).

Нагледно се запознахме с целия процес на работа – от регистрирането на клиента на рецепцията през настаняването в хотелската стая и мястото за хранене (ресторанта) до счетоводството, където имахме възможност да се запознаем със счетоводната програма, с която се прави отчетът на приходите и разходите. Изключително интересно беше да разберем как се подържат вътрешният басейн, външният басейн и джакузито, за което г-жа Николова обясни, че през зимата поддържат температура от 39 градуса по целзий.

Имахме възможност отблизо да се запознаем и с организацията на работата в спа-центъра, фитнес-залата, ресторанта и кухненските помещения (за топла и за студена кухня и кухненската пещ), детския кът, за който г-жа Николова, каза, че е изключително важно удобство, което всеки хотел трябва да предлага за своите гости, като обясни, че в момента обмислят варианти за наемане и на аниматори и всичко това само с цел удобството и комфорта на клиента – основно мото за всеки хотелиер.

Г-жа Николова любезно и обстойно отговори на всички зададени и от бъдещите хотелиери въпроси.

Накрая, както си му е редът – последва и почерпка.

Събитието отразихме ние:

Васил Марковски и Георги Йотов, членове на клуб „Медии“
при СУ „Васил Левски“ – Троян с ръководител г-жа Ангелина Иванова

Използвани са снимки със свободен достъп от интернет и снимки на нашия съученик Стилян Стефанов

Публикувано в Васил Марковски, Георги Йотов, Силвия Николова с етикети . Постоянна връзка.