Отново в ИПЖЗ

Ученици от иновативните 5а и 5б клас на СУ „В. Левски“ – гр. Троян, водени от г-жа Марийка Станчева, имаха възможността нагледно да се запознаят с извършваните дейности в Института по планинско животновъдство и земеделие (ИПЖЗ) – една от емблемите на нашия град.

Доц. д-р Мария Георгиева изключително увлекателно и на разбираем език представи иновативния метод „ин витро“ за размножаване на дребноплодни видове – малина, къпина, арония, червена и черна боровинка. Учениците с интерес се докоснаха до новите технологии, използвани в Института, разгледаха залата за приготвяне на хранителни среди, ламинар-бокс, фитостатна камера и вегетационна къща.

Разбира се, накрая урока завърши с почерпка от гостоприемните домакини – всички имаха възможността да дегустират сока от хеномелес (планински лимон) и останаха очаровани от вкусната напитка.

Изнесените (практически) часове по предмета „Човекът и природата“ впечатлиха учениците и те изразих своето желание да има повече такива занимания, в които знанията за природата се придобиват по нагледен начин и са съчетани с практически упражнения.

Мария Бенева, Мария Мондешка и Васил Марковски

Клуб „Медии“

Снимките можете да разгледате тука.

Публикувано в Васил Марковски, доц. д-р Мария Георгиева, Институт по планинско животновъдство и земеделие (ИПЖЗ), Марийка Станчева, Мария Бенева, Мария Мондешка, Новини. Постоянна връзка.