Честит празник България! Честити 144 години свобода!

Това са думи на  наши съграждани, които имахме честта да интервюираме по повод празника на българската свобода 3-ти март.

Като че ли  тези думи събират в себе си всичката мъдрост, достигнала до нас през вековете. Тази мъдрост ние, потомците, сме длъжни да предадем на идните поколения. Да знаем, да помним и да предадем след нас – в това е смисълът на днешния ден.

Днес, 3-ти март, Троян сведе глава и почете подвига на загиналите за свободата на България.

На официалното тържество за издигане на флага на общината присъстваха първенците на града, представители  на различни политически партии, духовници. След Благодарствения молебен, който отец Войден Божков отслужи в  параклиса „Св. вмчк. Пантелеймон“ за здраве и благоденствие на българския народ, точно в 11:30 ч., под звуците на химна на Република България,  изпълнен  от Общинския младежки  духов оркестър, тържествено бе издигнато Българското знаме.

Прочувствени думи  за празника, за историята и за троянци, дали живота си за свободата,  произнесе кметът на Троян г-жа Донка Михайлова.

Бяха поднесени венци в знак на признателност.

Представяме ви и част от думите на нашите съграждани, които бяха любезни да споделят с нас по повод празника и това, което ги вълнува:

Здравейте, ние сме от Клуб „Медии“ – СУ „Васил Левски“ гр. Троян. Бихте ли отговорили какво мислите за днешния празник?

Илиана (81 г.) от  Троян:  Здравейте! Не бива да забравяме днешната дата. Това е най–светлият български празник. Трябва да помним историята си и героите, които са дали живота си за нашата свобода.

Мария (50 г.) от  Троян:  Здравейте! Вярвам, че днешният празник е най светлият български празник! България трудно е извоювала свободата си и е платила висока цена за нея – хиляди човешки животи. Не бива да забравяме  помощта, която ни е оказана от руските, финландските, украинските, румънските и още много други войски, които са се сражавали, макар и с различни интереси, в Руско-турската война, донесла и нашето освобождение. Заедно с тях споменаваме  и нашите революционери,  събудили духа и жаждата за свобода на българина. Нека помним героите си и да не се опитваме да подменяме историята си.

Александрина (30 г.) от  Троян: Днешният празник е един от най-светлите ни празници, не бива да забравяме героите си, трябва да помним подвига им и да продължим достойно тяхното дело.

Денислав (13 г.) от  Троян: Днешният празник е най-големият български празник.

В заключение можем да заявим, че основната поука от днес и за в бъдеще трябва да бъде: „Да помним и да предадем след себе си нашата история, така тези след нас няма да повторят нашите грешки, а ние няма да повторим грешките на тези преди нас“.

Ето така, от  баба на  внуче и на всички след нас!

ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК!

Васил Марковски, Християн Димитров
Клуб „Медии“ – СУ „Васил Левски“ гр. Троян

Снимки: личен архив

Публикувано в 3. март, Васил Марковски, Християн Димитров с етикети . Постоянна връзка.