БОБОКОВИ ЗАПЛАШЕНИ С АРЕСТ И В ТУНИС – СКАНДАЛНИТЕ ОЛИГАРСИ ОТ РУСЕ КУПИЛИ МЕСТНО ПРЕДПРИЯТИЕ С 3 МЛН. ЕВРО ЗАЕМ ОТ МИНЮ СТАЙКОВ

Братята Атанас и Пламен Бобокови са били предупредени от службите за сигурност в Тунис, че тамошните власти ще следят под лупа дейността на завода им за акумулаторни батерии в северноафриканската страна. Преди няколко месеца олигарсите от Русе придобиха чрез предприятието си „Монбат“ тунизийката компания за акумулатори „Ноир Батериес“, плащайки 10.3 милиона евро за дружеството. 

Според официалното съобщение след сделката, сключена в началото на юни, Бобокови целят да увеличат капацитета на произведените акумулатори и да се възползват от безмитната търговия, която Тунис развива с 15 държави в Африка и Близкия Изток.

Братя Бобокови и техните представители в Тунис обаче са били изрично предупредени от службите за сигурност, че дейността на придобитото от тях предприятие ще бъде следена под лупа заради съмнения, че планират да превозват към страна опасни отпадъци, които уж ще бъдат рециклирани.

Както е известно, Бобокови са подсъдими в България за заравяне на хиляди тонове опасни отпадъци в силажни ями и землища. Братята опитват да стъпят в Тунис от няколко години, а целта им не е да произвеждат акумулаторни батерии, а да се сдобият с рециклиращо предприятие, което да им осигурява суровини за акумулаторите – олово, оловни съединения и пропилен. След рециклирането обаче остава като краен отпадък полиетиленов сепаратор.

До скоро Бобокови заравяха опасните отпадъци в българската почва, но далаверата им секна миналата пролет след арестите им и стартиралото съдебно дело за нерегламентирани сметища с опасни отпадъци. 

Изглежда, че службите за сигурност на Тунис са били информирани за сенчестата дейност на Бобокови у нас, тъй като официално са ги предупредили, че ще бъдат арестувани, ако се опитат да приложат същата схема в тяхната държава. Представители на службите са провели и разговор с посланика ни Веселин Дянков, пред когото са изразили готовност да не се церемонят с новите собственици и мениджъри на предприятието, ако те нарушават закона.

Според надеждни източници на столичен седмичник, Бобокови са закупили предприятието „Ноир Батериес“ със средства, предоставени им от алкохолния бос Миню Стайков. Твърди се, че той е отпуснал заем от 3 милиона евро, гарантиран с част от собствеността в „Монбат“.

Припомняме, че неотдавна Бобокови присъстваха на тайното олигархическо парти, на което Стайков почерпи за раждането на внучка си.

източник: pik.bg

Публикувано в Горещо, Теми в развитие. Постоянна връзка.