ВНИМАНИЕ! Опасно време ни очаква в събота

През нощта срещу събота над цялата страна ще бъде предимно ясно и тихо. Минималните температури ще се повишат и ще са между 17° и 22°С. Най-високи очакваме да са стойностите в равнините и по Черноморието – до 18-23°С.

Съботният ден ще е слънчев и горещ. Ще духа слаб, а в Източна България – до умерен вятър от североизток. Максималните температури ще се повишат и ще са между 36-38, по-високи в Горнотракийската низина, Южна България и в Дунавската равнина – до 38-40°С.

Жълт код – Издаваме за високи температури. Очакваните максимални температури ще са между 30°-35°С.

Оранжев код : Издаваме за горещо време. Очакваните температури ще са над 36 °С, като на отделни места ще достигнат до 40 °С.

Червен код : За много  горещо време. Очакваните температури ще са над 39 °С, като на отделни места ще надминат  41 °С.

Температури надминаващи 32 °С, се водят за опасни за човешкото здраве!

Картата е базирана на регионалния числен модел SPM

Времето по Черноморието

По Черноморието ще е слънчево и горещо с временно усилване на бриза. Максимални температури на въздуха – 32°-33°, на морската вода – 25°-26°.

Времето в София

През нощта срещу събота ще е предимно ясно и тихо. През деня ще е слънчево и топло. Очакваните минимални температури ще са около 17°С, а максималните – до 35°С.

Времето в планините

Отново ни очаква чудесно време за разходки и туризъм. Ще духа слаб вятър от изток. Максималните температури на височина 1200-1300 метра ще надминат 27°, на 2000 метра – около 19°.

Времето на Балканите

Ще е предимно слънчево и топло. Временни увеличения на облачността очакваме около Карпатите.

Внимание!

Топлинните вълни са опасни метеорологични явления, които могат да доведат до проблеми със здравето и водоснабдяването в много райони. Остава много висок и рискът от пожари!

източник: https://meteobalkans.com/

Публикувано в Горещо, Делникът. Постоянна връзка.