Възраждане: Време е кражбите от държавния бюджет да спрат

От Възраждане смятат, че политиката трябва да се води близо до хората, защото политиците са тези, на които е гласувано не само доверието, но и отговорността да взимат решения за българският народ.

Във връзка с това икономистите на Възраждане са направили оптимизация на бюджета, според която пари в страната ни има. Оптимизацията на бюджета е част от визията на Възраждане за България. Днес тя беше представена на пресконференция в БТА, на която присъстваха и независимите експерти Виктор Папазов – икономист и основател на българската фондова борса и доц. Атанас Мангъров – лекар.

Пресконференцията започна с представяне на визията, от Деян Николов от Възраждане, който ръководи екип от икономисти работили върху анализа на бюджета. Според тях повече разходи се правят в  следните направления: раздути разходи за заплати на държавни служители (3 млрд. лева на година); корупционни практики (между 3 и 6 млрд. лева на година и други, сравнително малки разходи (1 млрд. лева на година)

При оптимизацията на бюджета екипът от икономически експерти на Възраждане е направил заключението, че средства в държавния бюджета определено има, но не се използват по правилен начин. Оптимизацията на хазната може да доведе до преразпределение на минимум 7 милиарда лева на година. Според плана за развитие на Възраждане тези средства ще се пренасочат към приоритетни сектори като:

  • Образование: за премахване на делегираните бюджети на училищата (1 млрд. лв.);
  • Здравеопазване: за минимална заплата от 2 000 лева за медицинските специалисти (550 млн. лв.);
  • Демография: за семейни двойки с репродуктивни проблеми (без лимит);
  • Малък и среден бизнес: за подкрепа на предприемачи; селско стопанство; развитие на информационни технологии (1 млрд. лв.);
  • Туризъм: за покриване на щетите от затварянето на фирми (1 млрд. лв.);
  • Премахване на ДДС върху цените на книгите и лекарствата (1.5 млрд. лв.);
  • Резерв за кризисни ситуации и започване ускореното изплащане на държавния дълг.

Икономическите експерти на Възраждане подкрепят и позицията на екипът от енергийни експерти, според която без енергетика няма икономика. В резултат на това и двата експертни екипа се обединяват около становището, че в краткосрочен план Възраждане предлага нарушаване на европейската директива за енергийната борса и спиране на задължението на бизнеса да купува електроенергия от енергийната борса, като за целта се обявява извънредно положение в енергийния сектор и се договорят разумни фиксирани цени за изкупуване на електроенергията от всички източници (ТЕЦ, ВЕЦ, АЕЦ и т.н.). Това ще спре възможността за спекулация с цените на електроенергия на борсата.

 В средносрочен план Възраждане смята, че България трябва да откаже зелената сделка и да запази въглищните си централи, защото без тях ще изпаднем в енергийна криза за поне десетилетие. Необходимо е да се инвестира в ядрена енергия като се изградят  30-40% енергийни мощности.  Най-оптимално е да се въведат в експлоатация ядрените реактори които притежавамекато се изгради АЕЦ Белене. В дългосрочен план България трябва да развива атомната си електроенергия като най-евтина, чиста и ефективна. Всяка инвестиция в тази посока ще постави България в изключително изгодна позиция в региона за следващите 20-30 години и ще ни позволи да продаваме ток на съседни държави

Възраждане е с номер 5 в бюлетината!

Време е за Възраждане!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Публикувано в Горещо, ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021. Постоянна връзка.