Зависима ли е цената от качеството на електроснабдяването в Троянско

Наскоро новинарските канали ни информираха, че от 1 юли цената на тока за потребителите и за бизнеса ще бъде увеличена. Информацията не е качена официално на сайта на Комисията за енергийно и водно регулиране или на сайтовете на EVN или ЧЕЗ, но увеличението ще започне от няколко процента. Твърди се, че бизнесът ще бъде силно​ потърпевш, защото увеличението за фирмите ще бъде драстично и е възможно да достигне до 35-45%.

В близост до един от най- големите и посещавани български манастири, Троянския „Успение Богородично“, се намира село Орешак. Районът е обичано място за български и чуждестранни туристи, като къщите за гости и кръчмите са пълни с посетители през почивните дни и ваканциите. На това място през 1911 година в община Троян светва първата електрическа крушка след големите градове София и Пловдив.

Сега обаче предстои рязко увеличаване цената на електричеството с незнайно колко процента. Задаваме си въпроса: След като ще се плаща повече, дали услугата ще бъде по-добра? Защото до момента жителите и местните предприемачи системно се оплакват от пряката зависимост на електрозахранването от лошите метеорологични​ условия, като дъждове, бури, силен вятър, снеговалеж.

Какво означава за Орешак, че жителите му са недоволни, туристите са разочаровани, а бизнесът страда. Системното спиране на тока рефлектира върху електроуредите, касовите апарати и клиентите си тръгват недоволни, жадни и ненагостени. От друга страна, проблемът се повтаря често и през съботно-неделните дни, когато се получава свръхнатоварване на мрежата. Къде е грешката и защо районът се сблъсква с този проблем? Какво е решението?

Потърсихме коментар от инж. Красимира Цекова, която е в листите на ПП Възраждане за 11 МИР Ловеч по повод ценовото повишаване на електроенергията и тя ни разясни накратко основните принципи:​ „Цената на тока се определя на база осреднена цена​ на всички енергийни източници и се увеличава по две причини: от тази година има либерализиране на пазара, т.е. Държавната агенция за енергийно и водно регулиране е свободна да определя цената; а другата причина е, че цената зависи и от осреднената цена на електроенергията, произведена от всички енергийни източници. А единственият държавен енергопроизводител, който работи с печалба, е АЕЦ – Козлодуй. Атомната електроцентрала покрива загубите на ТЕЦ-овете, които плащат много пари заради въглеродните емисии, защото горят въглища. Заради членството ни в ЕС всяка година цената, която плащаме за въглеродни емисии, се увеличава и, логично, цената на тока също. ТЕЦ Марица – Изток работи на загуба от 2014 г. насам. Цената на тока от соларните паркове пада от 20 ст./KВ на 16 ст./KВ,​ т.е. работят с по-малка печалба, за да компенсират донякъде и те скъпия ток от Марица Изток 1 и 2. За да спре увеличението на тока, са нужни нови ядрени мощности. Ако не предприемем тази стъпка, ни чакат ежегодни увеличения без промяна на качеството на този толкова необходим на хората ресурс.

“А що се касае за проблема на жителите и гостите на село Орешак,​ инж. Цекова отговори:​ „Накратко отговорът е: не, жителите на село Орешак няма да получат по-качествена услуга. За съжаление единствено им е гарантиран по-скъп ток. Трябва да се обърнем към по-евтина, безопасна и конкурентноспособна енергия и да инвестираме в атомните електроцентрали в Белене и Козлодуй.

“Интересното в случая е къде е грижата за обикновения потребител и за малкия бизнес от държавата. Трябва ли да овластяваме всеки бизнес сам да измисля общите си условия, къде са границите и къде е регулацията?Нека бъдем критични, будни и да не се примиряваме с нередностите!България има нужда от възраждане!

Гласувайте за доброто на България!Възраждане е с номер 11 в интегралната бюлетина!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Публикувано в Горещо, Делникът, ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2021 с етикети . Постоянна връзка.