СКАНДАЛ ВДЯСНО: Кроят шапка на Христо Иванов в „Демократична България“. Кирил Петков напира за поста му

Служебният икономически министър Кирил Петков, чието име се забърка в поредица от смущаващи факти и събития, е харесан за нов председател на “Да, България” на мястото на Христо Иванов, пише „Труд“.

Лидерът на “Да, България” Христо Иванов скоро може да се раздели с партийния си пост, тъй като има сериозна конкуренция в лицето на служебния икономически министър Кирил Петков.

Това разказаха пред “Труд” високопоставени представители от коалицията “Демократична България”. Аргументите за издигането на Петков за председател на формацията са в пъти повече спрямо тези за оставането на “Да, България” под ръководството на Иванов, подчертаха тъмносините.

Петков е сред учредителите на партията през 2017 година и още тогава нееднократно заявява, че няма значение дали членовете на формацията са били активисти на други партии. Но категорично няма да приемат бивши членове на Държавна сигурност и хора, свързани с комунистическото минало.

Информациите през последните месеци за червеното минало на Христо Иванов и твърде близките връзки на майка му Мария Бойкикева с дъщерята на Вълко Червенков – Ирина, както и досегашното й членство в БСП, обтегнали отношенията със структурите в страната. А част от столичните представители на “Да, България” са обсъдили имиджовата смяна на Иванов с Петков и са започнали ссондаж на мнения с близки до Иво Прокопиев и кръга “Капитал”.

От “Да, България” припомниха, че през 2018 година Кирил Петков на Националната конференция в Интер Експо Център е заличен като член на Изпълнителния съвет на партията. Петков е в ръководството на “Да, България” от самото учредяване на партията на 12 януари 2017 година, когато е гласуван в ръководния орган заедно с още 12 души, сред които тенисистката Мануела Малеева, юристът Атанас Славов и др.

Самият Петков отрече да е част от партийни структури, но в сайта на “Да, България” името му е в списъка на учредителите.

Влиятелни фигури в партията са на мнение, че Кирил Петков е “много по-голям естествен лидер от Христо Иванов и за разлика от сегашния председател е много по-харизматичен”.

Публикувано в Горещо, Теми в развитие. Постоянна връзка.