Времето в сряда се разваля: Проливни валежи, гръмотевици и градушки

Започналите валежи от северозапад до края на деня ще обхванат почти цялата страна. Те ще са проливни по характер, придружени от гръмотевици, като на места ще са значителни и с градушки.

Подобряване на времето очакваме над Северна България, а облачността ще започне да се разкъсва. 

Минималните температури ще останат без съществена промяна и ще са между 13° и 18°С. Най-високи очакваме да са стойностите в Дунавската равнина и района на Сандански – до 15-18°С.

Дневните температури значително ще се понижат и максималните ще са от 15-16° на места в Североизточна България, а най-топло – до 24-25°, в Горнотракийската низина, но с тенденция до края на деня да се понижат.

Екипът на MeteoBalkans отново издава карта с предупреждения за опасно време, които са валидни за сряда-четвъртък. На картата сме показали районите, където вероятността за опасни явления е най-голяма.

Жълт код: Издаваме код за слаби гръмотевични бури и проливни валежи, като очакваното сумарно количество дъжд ще е между 15-25 л/кв.м. Валежите над тези райони ще са предимно в следобедните часове и ще са на по-малко места.  

Оранжев код: Валежите на много места ще са значителни. Над посочените райони те ще са предимно в следобедните часове и ще са придружени от силни пориви на вятъра и засилена гръмотевична дейност. Бурите могат да носят дребна и средна по размер градушка. На отделни райони в страната и на Балканите очакваните валежи могат да достигнат до 25-60 л/кв.м.

Времето в планините няма да е подходящо за туризъм и зимни спортове. През деня ще е облачно и дъждовно, а в следобедните часове в масивите от Западна и Централна България ще се развива купесто-дъждовна облачност и на места ще превали и прегърми. По-значителни ще са валежите в Рило-Родопския масив. Ще духа умерен и силен север-североизточен вятър и с него температурите чувствително ще се понижат. Максималната температура на 1200 метра ще е около 14°, на 2000 метра – около 5°. Над 2200-2300 метра валежите ще са от сняг.

Денят по Черноморието ще започне с облачно време, като на много места ще превалява дъжд. Ще духа умерен до силен вятър от север-североизток и с него ще застудява. Температурите ще се понижават ще са между 13° и 16°. Температурата на морската вода – 15-16°

Прогноза за ФПЧ – Не се очакват замърсявания в големите градове – нивата на фини прахови частици в атмосферата ще са в норма.

Времето в София – През нощта срещу сряда от запад облачността постепенно ще се увеличава и на отделни райони в Софийската котловина след полунощ ще паднат значителни валежи с гръмотевици. Минималните температури ще са около 16°С, а максималните – до 19°С. В следобедните часове ще се развива купесто и купесто-дъждовна облачност. Очакваме валежи и гръмотевици. 

Времето на Балканите – Преминаващ студен атмосферен фронт ще дестабилизира времето над западните и централни райони от полуострова. На много места валежите ще са значителни, придружени и от гръмотевици. Повече слънчеви часове очакваме над Гърция и Сърбия. 

Публикувано в Делникът. Постоянна връзка.