Времето в събота: Още по-студено, на много места с валежи от сняг или дъжд

През нощта срещу събота в по-голямата част от страната ще се задържи предимно ясно. В сутрешните часове на отделни места в котловините на Западна България и по поречието на река Дунав видимостта ще бъде временно намалена. Слаби валежи от сняг са възможни над крайните южни райони от страната, но до сутринта валежите ще спрат и облачността ще се разкъса. Ще продължи  духа слаб до умерен  вятър от североизток и с него ще прониква по-студен въздух. 

Температурите ще продължават да се понижават и очакваните минимални стойности ще са от минус 7°С до минус 3°С, като традиционно по-ниски ще се задържат в планинските райони и котловините от Западна България, Средногорието и района на Добруджа  – до минус 8°С. Най-високи очакваме да са минималните температури по Черноморието – до 3°С.

До обяд в събота облачността в страната ще бъде по-често разкъсана, а следобед постепенно ще се увеличи и ще е променлива. Слаби валежи от сняг очакваме на отделни места, главно по крайбрежието и в планините на Югозападна България. 

Преобладаващите максимални температури в страната ще са между 3° до 7°С. Малко по-високи ще са те в Югозападна и Северозападна България  – до 7-8 °С. Вятърът ще се задържи до умерен от североизток, в крайните източни райони до силен и с него ще прониква по-студен въздух. 

В планините ще бъде предимно облачно с превалявания от сняг. Ще духа умерен изток-североизточен, а по най-високите върхове на Рила и Пирин северен вятър. По планинските проходи ще има и условия виелици.  Максимална температура на височина 1200 метра около 5°, на 2000 метра – около минус 12°.

Над Черноморието – до обяд времето ще се задържи с разкъсана  облачност, а следобед облачността ще е значителна със слаби валежи от сняг. Ще духа умерен и временно силен североизточен вятър. Максималните температури ще са между 3°-4°. 

Времето в София – До обяд времето в столицата ще е предимно ясно. Следобед облачността от изток ще се увеличава, но валежи не се очакват. Минималните температури ще са между минус 7°С, а максималните – до едва 3°С. 

В сутрешните часове нивата на фини прахови частици в атмосферата ще бъдат отново завишени в затворените котловини и част от Дунавската равнина. Концентрацията на вредни газове ще е между 60-90µg/m3 при средноденонощна норма 50 µg/m3. 

На Балканския полуостров ще се задържи без съществена промяна – над източната му половина ще преобладава променлива облачност, с чести валежи от дъжд; над северозападната времето ще се задържи с разкъсана облачност. 

Причината за лошото време е разширяващ се антициклон с център над Украйна, който през следващите часове ще се настани над Германия и  Полша. България и съседните й страни ще попадат в зона с голям баричен градиент и източният вятър ще се усили. Към нашата страна ще продължи да се пренася по-студен въздух от североизток и температурите ще се понижават. 

Очакваме усложняване на синоптичната обстановка над Северозападна и Северна Турция, а причина за предстоящото лошо време и обилните снеговалежи е така нареченият „Black sea effect” (езерен ефект). Валежите там могат да предизвикат проблеми по пътищата, а снежната покривка за 24 часа може да надмине 40 см. 

Синоптиците на MeteoBalkans издават предупреждение за снежно време именно за тези райони. 

Предупреждение за опасно време 

Предупреждение за сняг

За планините е издадено предупреждение за възможни виелици и за очаквани интензивни валежи от сняг. Снеговалежите ще са придружени от силни пориви на вятъра. Значителни валежи, причинени от явлението „Black sea effect“, очакваме над Северозападна и Северна Турция, където на места снежната покривка може да надмине 40 см. Предупреждението е отбелязано на картата с тъмносин цвят.

По-слаби валежи от сняг очакваме в районите със светлосин цвят, като снежната покривка там ще достигне до 10 см.

Публикувано в Делникът. Постоянна връзка.