Какво време ни очаква през втората седмица на май

Условия за слаби превалявания има само на изолирани места

Втората седмица на месеца май започва с преобладаващо слънчево време. В часовете сутринта в ниските райони, предимно в Източна България, ще има пролетни мъгли. Следобед -около и след обяд, облачността ще е разкъсана. Условия за слаби превалявания има само на изолирани места в планините на югозапад. Температури в топлата част на деня – между 21 и 26 градуса.

Във вторник и сряда дневните показания на термометрите ще се запазят. Следобедната облачност обаче ще е по-видима с локални превалявания в западните райони, в първия от дните тук-там с гръмотевици. В четвъртък и петък температурите ще продължат да се повишават с очаквани стойности около и над 30 градуса. В Дунавската равнина ще е откровено горещо.

Веднага след това, през почивните дни, над страната ще премине студен атмосферен фронт с гръмотевична активност и риск от градушки. Валежите ще краткотрайни, временно интензивни в някои райони. Температурите ще се понижат до обичайните за месеца.

Първоначалните прогнози за дните след 15 май сочат седмица с повече облаци и по-чести валежи. От север ще се спусне ядро по-студен въздух, с което дневните температури ще се понижат до нива около и малко над 20 градуса.

Публикувано в Делникът. Постоянна връзка.