Предстоят първите обилни есенни дъждове

Времето остава мрачно до края на седмицата

В следващите часове предстоят първите по-напоителни есенни валежи. Причина за това е формирането на обширен средиземноморски циклон с център над Италия, който в движението си на изток-североизток, ще определя времето у нас в следващите няколко дни.

В петък над цялата страна ще е облачно, ветровито и прохладно. Започналите валежи в западните райони в хода на деня ще обхванат постепенно и останалата част на страната. Условия за по-значителни количества ще има в Западна и Централна България.

По-силен вятър около и след обяд ще има в източната половина на страната и по поречието на Дунав. Температурите в най-топлата част на денонощието ще се колебаят между 11 и 16 градуса. За цялата страна е в сила жълт код с очаквани количества до 35 литра на квадратен метър за денонощие. По крайбрежието предупрежденията са за силни пориви на североизточния вятър и мощно вълнение.

 През почивните дни времето ще остане прохладно, като дневните температури ще са в интервала 10-15 градуса. Валежи ще има, но по-слаби и предимно в западната половина на страната. На изток обаче ще духа сравнително по-силен вятър.

В началото на новата седмица ще премине студен атмосферен фронт. Валежите ще са по-обилни в понеделник. Вятърът от запад-северозапад ще се усили и температурите сутрин и вечер ще са по-ниски. Около средата на седмицата се отваря прозорец с по-приветливо, но все така прохладно есенно време без валежи. След това, към края на седмицата отново предстоят мрачно и дъждовни есенни дни.

Публикувано в Делникът. Постоянна връзка.