ВАЖНО! ЕК с нови правила за валидността на сертификатите при пътуване

Новите ограничения няма да важат за поставилите бустерна доза

Европейската комисия съобщи, че е приела нови задължителни правила за срока на валидност на сертификатите за ваксинираните против COVID. Срокът, в който държавите от ЕС ще бъдат длъжни да признават сертификатите при пътуване, ще бъде девет месеца от поставянето на последната доза. Засега не се предвижда срок на валидност на сертификатите за допълнителна (подсилваща) доза.

Новите правила въвеждат обозначения, които ясно да отчитат разликата за сертификати за завършена ваксинация и за сертификати за допълнителни дози. Например при поставяне на допълнителна доза на ваксиниран с еднодозов препарат ще се издава документ с обозначение 2/1, а за останалите – 3/3, пояснява комисията.

Допълва се, че при използването на сертификатите за цели, различни от пътуване в ЕС, държавите ще имат възможност да прилагат собствени правила.

Досега в ЕС са издадени 807 милиона сертификата, признати в 60 страни по света. Уточнява се, че представените промени не са свързани с изменения във формата на сертификата, а ще наложат пренастройка на приложенията, през които се проверява валидността на документите на ваксинираните.

Публикувано в Горещо, Здраве. Постоянна връзка.