„За“ и „против“ въвеждането на ограничения за неваксинирани

Коментар на д-р Мария Петрова, д-р Момчил Баев, Емил Коларов и Латинка Петрова

„За“ и „против“ въвеждането на ограничения за неваксинирани. Мнение и коментар по темата направиха адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова, докторът по социална медицина и управление на здравеопазването д-р Момчил Баев, Емил Коларов от Сдружението на заведенията и актрисата Латинка Петрова в ефира на „Здравей, България”.

„На този етап, както е формирано законодателството, не можем да въведем задължителната ваксинацията, тъй като ваксините срещу COVID-19 все още са вписани като препоръчителни. Не може да задължим някой за нещо, което е препоръчително. Ако се променят различни наредби в различните сфери, това може да стане възможно”, обясни д-р Мария Петрова. За нея на този етап подобни мерки не са необходими. Според нея упражняването на определена професия не трябва да се явява предпоставка за определени групи.

„Ако лекарите в България не искат да се ваксинират или са резистентни към тази идея, то трябва да си зададем въпроса, първо – за тяхното образование, второ – за информационната кампания. Това ли е начинът да постигнем необходимите мерки, защото с рестрикции по-вероятно е тези хора да откажат да работят”, смята д-р Петрова.

Д-р Момчил Баев също изрази мнение в подкрепа на стимулиращи мерки, отколкото рестриктивни.

„Историята е показала, че такива мерки не се приемат добре, предизвикват негативни реакции и нажежават напрежение в обществото, от каквото нямаме нужда. Друго, което е важно да се отбележи, е, че ваксинационните паспорти и други рестрикции не са нови в историята. Такива се познават още от времето, когато е върлувала едра шарка”, сподели той.

Актрисата Латинка Петрова пък е на мнение, че ваксинацията трябва да бъде задължителна.

Мисля, че това е в основата на дълголетието и оцеляването ни. Мисля, че тези, които са на първа линия, трябва да бъдат ваксинирани. Аз, преди да се разболея, чаках ред при личния лекар, защото нямаше ваксини. Разболях се, след това преминах през постCOVID, чакам два месеца. Трябва да се спазим от тази напаст, ваксинирайте се”, призова актрисата, която чака да й намалеят антителата, за да се имунизира.

За Емил Коларов въпросът за задължителна ваксинация е доста сложна. Той самият го е направил при първа възможност.

„Според нас, ресторантьорите, тогавашното здравно министерство изпусна нещата от контрол. Защото когато хората искаха да се ваксинират и имаше масова вълна на желаещи, започнаха проблемите с доставките. После излязоха различни данни колко опасни са ваксините, започна масовото антиваксърско  движение и хората започнаха да се отказват”, смята той.

От Сдружението на заведенията са направили анкета между членовете си. Тя сочи, че близо 41% са ваксинирани или скоро ще се ваксинират, 42% са преминали през вируса и само 15% казват, че изобщо няма да се ваксинират.

Източник: nova.bg

Публикувано в Горещо, Здраве. Постоянна връзка.