Математик за COVID: Може да достигнем до над 15 000 скрити случая още този месец

„В България ситуацията тепърва ще назрява“, категоричен е проф. Огнян Кунчев

Скритата заболеваемост от COVID-19 може да достигне до над 15 000 случая още този месец. Това заяви в ефира на „Здравей, България” математикът проф. Огнян Кунчев.

„Мисля, че този месец болните, които са от скритите числа, ще се вдигнат поне до 15-20 000 хиляди. А иначе официално това, което се регистрира, ще бъде около 2-3000 случая. Обезпокоителното обаче е това, което не се споменава. Това е смъртността, която е висока дори в доста по-ваксинирани нации”, подчерта той.

“За да се ориентираме в COVID ситуацията – най-добре е да погледнем какво се случва при съседите ни. В момента се намираме в много динамична ситуация – постоянно идват туристи, българи, които работят в чужбина се пробират. А като  погледнем какво се случва в Гърция – там вълната продължава да се качва. По-успокоително е положението в Австрия и Германия, където вълната през последната седмица се поуспокои. В България обаче  ситуацията тепърва ще назрява”, категоричен е математикът. 

По негови изчисления имаме около 750 заболели на 7-дневна база. „Това означава, че болните са поне 7 пъти повече. Тоест имаме около 7-8 хиляди заболели реално”.

Публикувано в Акценти, Здраве. Постоянна връзка.