Прогноза: Новозаразените у нас може да достигнат 10 хиляди дневно

Това са опасенията на експертите

Пореден ден на скок в процента заразени с коронавирус за денонощие. Положителни са над 11 на сто от направените тестове. Почти цяла България вече е в червената зона по брой заразени на 100 хиляди, а няколко области са само на крачка от най-високото тъмночервено ниво на заболеваемост. На този фон математици прогнозират до 10 хиляди нови случая дневно в началото на ноември.

22 области в червено и само 6 в оранжево. Очаква се до дни Видин, Ямбол и Габрово да прехвърлят прага от 500 заразени на 100 хиляди души и така да се оцветят в тъмночервено. А данните за последните 24 часа показват отново над 2 500 нови случаи. 87 души са загубили битката с болестта.

Поставени са почти осем хиляди дози от ваксините срещу COVID-19. Ако продължаваме с този темп на ваксиниране, процентът положителни проби скоро може да достигне 40 на сто от тестовете, казват математици.

Ваксините издържаха теста на четвъртата вълна и показаха, че предпазват от тежко протичане на инфекцията, категорични са вирусолози. А заразяването при имунизирани се дължало най-вече на неспазване на мерките.

„Повечето случаи, с които се срещаме ежедневно, са хора, били в контакт с други, които са заразени, като не са спазвали убедително дистанцията и дезинфекцията”, смята проф. Радка Аргирова.

Експертите дори допускат част от процента заразени и починали ваксинирани да се дължи на фалшив сертификат за извършена имунизация.

„Не изключвам между тъй наречените „ваксинирани“, да има и хора, които са си измислили, че са ваксинирани, а всъщност не са, въпреки че могат да ви покажат документ. Има органи, които биха могли да установят дали това е истински серификат”, допълва проф. Аргирова.

Заради слабия интерес към имунизиране у нас, математици прогнозираха тройно учеличение на случаите след средата на октомври и в началото на ноември.

„При тази заразност на вируса и нашето рекордно ниско ниво на ваксинация ще последваме Сърбия и Румъния, които в момента са с по 8-10 хиляди случая на ден”, казва математикът Лъчезар Томов.

Експертите призовават за стриктен котрол в училищата, тъй като малко след началото на учебната година се отчита рязък скок на заразени деца и тийнейджъри – близо 300 случая на ден. 

Ямбол е една от областите, които са най-близо до оцветяване в тъмночервено. Ваксинирани в района са едва 16%. Така над 17 хиляди дози от Pfizer са застрашени от бракуване.

„За щастие вчера е получено бързо съобщение, че се удължава срокът на годност на тази ваксина с още три месеца. Няма никакъв проблем и никакъв риск за здравето тя да бъде използвана”, обясни д-р Радостина Калчева.

Лекари се надяват, че до 3 месеца ваксините ще бъдат сложени и няма да се изхвърлят. Засега обаче интерес към тях има най-вече от хора, които са с две дози и искат бустерна.

източник: nova.bg

Публикувано в Горещо, Здраве. Постоянна връзка.