Увеличат ковид леглата в болниците в област Ловеч

На неприсъствено заседание вчера областният кризисен щаб по здравеопазване реши по предложение на РЗИ да се актуализират разкритите ковид легла в лечебните заведения за болнична помощ в област Ловеч за лечение на болни от COVID-19 – усложнени и неусложнени. Това ще се прави при всяка негативна тенденция и установяване на недостиг на легла със заповед на директора на РЗИ след извършена преценка и анализ на заболеваемостта и след предложение на съответната болница.

Задължителният брой легла в лечебните заведения за болнична помощ за дейности по диагностика и лечение на лица, болни от COVID-19, включително и нуждаещи се от интензивно лечение и наблюдение, бяха определени още в началото на август със заповед на директора на РЗИ. Предвид тенденцията за повишаване на заболеваемостта в следващите дни и в по-дългосрочен аспект – до достигане пика на четвъртата вълна на Ковид-19, и риска да настъпят затруднения при приема на пациенти областният управител инж. Светослав Славчев свика вчера неприсъственото заседание на кризисния щаб, за да се определи нуждата от допълнителни легла.

Изпълнителният директор на МБАЛ „Проф. д-р П. Стоянов“ – Ловеч, д-р Румяна Нановска обясни, че броят на леглата е недостатъчен, особено реанимационните, и предложи, ако броят на хоспитализираните продължи да се увеличава, да се разкрие втора реанимация – в Троян.

Изпълняващият длъжността управител на СБАЛББ – Троян, д-р Красимир Ковашки заяви необходимостта от увеличаване на броя легла за неусложнени пациенти от 16 на 32 на този етап.

Към 15 август заболеваемостта от COVID-19 в област Ловеч достигна 97,1 на 100 хиляди население, към 16 август вече е 102 на 100 хиляди. При план на разрешените 17 легла в инфекциозното отделение в областната болница в Ловеч (в т. ч. и две интензивни) и 16 легла в Белодробната болница в Троян към вчерашна дата в МБАЛ – Ловеч, са настанени 15 неусложнени и 4-има усложнени пациенти, а в СБАЛББ – Троян – 15 неусложнени.

В тази връзка със заповед от днес на и. д. директора на РЗИ д-р Даринка Дочева леглата в МБАЛ „Проф. д-р П. Стоянов“ стават 29, от които 15 за неусложнени случаи, ситуирани в отделението по инфекциозни болести, 10 за неусложнени случаи в белодробното отделение и 4 за интензивно лечение в отделението за анестезия и интензивно лечение с осигурена възможност за изолация на болните. В СБАЛББ – Троян, леглата се увеличават на 32 за лечение на неусложнени случаи след трансформиране на пулмологични/фтизиатрични легла и с осигурена възможност за изолация на болните.

В петък ще се проведе присъствено разширено заседание на Щаба, на което ще бъде обсъдено ускоряването на ваксинационния процес. Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров препоръча общините в областта да създадат нужната организация за ваксиниране на населението във всички населени места. Това е във връзка с изпълнението на националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България и необходимостта от постигане на високо ваксинално покритие в страната.

Публикувано в Акценти, Здраве. Постоянна връзка.