Учени откриха нов вариант на COVID-19

Той съчетава белезите на Омикрон и Делта вариантите

Специалисти идентифицираха нова разновидност на COVID-19, пише DarikNews. Наречена е Делтакрон, защото комбинира гени от познатите вече Делта и Омикрон варианти, съобщи агенция Ройтерс. Вариантът е открит у най-малко 17 пациенти в САЩ и Европа.

Тъй като потвърдените случаи са малко, е твърде рано да бъде установено дали Делтакрон ще е много заразен и дали ще причинява тежки усложнения, каза Филип Колсон от Средиземноморския болнично-университетски институт по инфекциозни болести в Марсилия. 

Екипът му е описал трима пациенти във Франция, заразени с вариант на SARS-CoV-2, който съчетава шиповия протеин на Омикрон с „тялото“ на Делта. Други две несвързани инфекции с Делтакрон са установени в САЩ според непубликувано съобщение на компанията за генетични изследвания „Хеликс“. Други екипи съобщават за още 12 случая на Делтакрон в Европа от януари в бюлетини за вирусни изследвания.

При генетичните рекомбинации на човешките коронавируси два варианта заразяват една и съща клетка гостоприемник.

„По време на пандемията от COVID-19 два или повече варианта са циркулирали едновременно в едни и същи географски райони. Това създаде възможности за рекомбинация между тези два варианта“, казва Колсон, като добавя че екипът му е разработил PCR тест, който може бързо да установява наличието на този вирус.

Публикувано в Здраве. Постоянна връзка.