Очарователен начин да се докоснеш до чуждия свят!

Бяхме свидетели на нестандартен, но очарователен начин да се отбележи националният празник на Испания.

Да започнем поред.

11А клас е „езикова“ паралелка, но паралелка, която усвоява не само почти баналния английски, а и все по-набиращия почитатели у нас испански език. Часовете по „втори език“ са разнообразни – опознаване на магията на език, превод, разговори. Но най-интересно е докосването до разноликата испаноезична култура – разнолика не само в различните континенти, но и в 50-те провинции на Кралство Испания. Именно този интерес провокирал и любопитството към кухнята на Испания.

След това започнало проучването. Какво се готви в Испания? Кои са знаковите манджи и еднакво ли ги готвят навсякъде? Какви продукти се използват? Полезно и „апетитно“ проучване. Под ръководството на учителката си по испански Мария Нанкова единадесетокласниците подотвили интервюта, провели разговори, записали наученото.

И накрая споделили наученото с професионалистите – абитуриентите от 12В клас, които само след няколко месеца ще получат професия – хотелиери. Но хотелиери, които вече пет години усвояват тънкостите на готварството.

И там, в общата идея, в общата работа, се подготвил нестандартният урок – урок в чест на Националния празник на Испания.

Под ръководството на г-жа Милена Мартинова – преподавател по практика – дванадесетокласниците подготвили Ден на испанската кухня.

12 ноември, денят, в който Колумб достига Америка, е обявен за Национален празник на Испания и се почита небесната покровителка на Испания Света Богородица от Пилар (Virgen del Pilar). Чудесен повод в нашето училище да поговорим за Испания и за най-пъстрата и вкусна нейна част.

Какви рецепти бяха представени? Какво научиха гостите за храната в Испания?

Всъщност преди да стигнем до гозбите, видяхме страхотна презентация за Испания – за традиционния танц фламенко, за борбите с бикове, за тържествата в чест на Богородица от Пилар. Част от презентацията бяха и интервютата на единадесетокласниците, като най-силно впечатление ни направи определението на испанската кухня – „цветна и вкусна“.

Наистина цветно и вкусно се оказа всичко, което бяха приготвили готвачите.

Паеля

Всеки е чувал за паелята. Това е най-испанското ястие, като основата му е задължително ориз. В отделните райони на страната към ориза се добавят различни продукти и това прави всяка паеля неповторима. Най-известна е валесианската паеля и нашите готвачи се придържаха именно към нея – с чорисо и пилешко.

Гаспачо

Студена доматена супа, която е много популярна в по-топлите райони през лятото. Приготвена е от домати, чесън и сух хляб (за сгъстяване).

Особено вкусна се оказа с приготвените отделно

Тапас

Това пък са малки сандвичета. Бяха приготвени от запечени филийки хляб, върху които имаше безкрайно много вкусни неща – маслинки, колбасчета, доматчета, чушчица.

Научихме обаче, че тапас могат да бъдат безкрайно различни – обикновено са върху хлебна подложка (хлебче или филийка). Това е вид мезе, което се предлага към всякакви напитки. Ние проучихме, че произлиза от глагола tapo, което означава „покривам“ – предполага се, че това са били филийки хляб, с които покривали чашките с алкохол.

Тортиля

Тортилята е една голяма питка, направена от яйца, картофи и лук.

Чурос

Това беше невероятният десерт. Според нас приличат на сухи тулумбички. Сервираха ги в голяма чиния с купа топъл гъст шоколад в средата. Ядат се, като се топва в шоколада и се лапва.

В Испания това било типична закуска.

А за урока на 11А и 12Б чурос беше един прекрасен финал.

На мястото на събитието бяхме и ние – четирима членове на клуб „Медии“.

Всички сме учили испански в по-малките класове, а в момента сме в екипа на най-младите хотелиери – страхотния 8В клас.

Чухме, видяхме и лично опитахме!

Мария, Ребека, Стефани, Радостин
Клуб „Медии“,
СУ „Васил Левски“, Троян

Галерия със снимките можете да видите тук.

А тук можете да видите кратък клип, подготвен от единадесетокласниците.

Публикувано в Ден на Испания, Мария Бенева, Мария Нанкова, Милена Мартинова, Радостин Петров, Ребека Аджова, Стефани Билярска с етикети . Постоянна връзка.