Седмица на немския език в нашето училище

Един чудесен експеримент – в един час учениците не просто да слеят два предмета, ами и едновременно да проведат час по две съвсем различни дисциплини.

Всичко започна съвсем простичко – как в училище да се включим в Седмицата на немския език и същевременно да отбележим националния празник на Германия. Доста бързо единадесетокласниците от професионалната паралелка съставиха перфектния план – да използват натрупаните в часовете по готварство умения, за да упражнят знанията си по немски.

Една наистина уникална идея, един смел експеримент.

И така – на 04.10.2021 г. за пръв път в нашето училище се проведе урок, съчетал заниманията по чужд език с професионалната подготовка. Урокът беше част от Седмицата на немския език, която се посвещава на Националния празник на Германия.

Под ръководството на своите учители Дарина Гадевска и Милена Мартинова учениците от 11 „в“ клас представиха традиционни немски ястия, като една част от класа влязоха в ролята на готвачи, а други представиха вкусотиите на немски език.

Разбира се, за гостите, които не говорят немски, младите кулинари споделиха рецептите, както и любопитни факти за кулинарните традиции на Германия, на български език.

В края на урока г-жа Гадевска привлече вниманието на всички със занимателна игра на немски език, в която се включиха всички.

Събитието завърши с поканата на г-жа Мартинова за дегустация на приготвените ястия.

Какво не успяхте да опитате?

Традиционна за немската кухня е топлата картофена салата, която се приготвя малко изненадващо със… ябълки и бекон

Супата беше с тиролски кнедли. Г-жа Мартинова обеща да проведе специален урок с осмокласниците и да им даде възможност да се запознаят кнадлите – един малко познат в България западноевропейски специалитет.

Централното блюдо бяха класическите за Германия свински мариновани медени ребърца на фурна, сервирани с гарнитура картофено пюре по немски (с бекон и чесън) и кисело червено зеле. За всички беше интересно да научат, че в немската кухня се предпочита именно червеното зеле.

Не е за вярване, но доброволците дегустатори намериха сили и за десерта, който беше немски ябълков маслен пай.

Заниманието беше много интересно – всички ще чакаме продължение.

Клуб „Медии“
СУ „Васил Левски“ – Троян

Снимките от събитието можете да разгледате тук.

Публикувано в Дарина Гадевска, Милена Мартинова с етикети . Постоянна връзка.