Четвъртата среща по проект по програма „Еразъм“ – история, култура, незабравими спомени и нови приятелства

„Thank you very much for the unique experience and the incredible host!“, „Thank you very much for this unforgettable experience!!!“…………………..

Когато месенджърът ти се залива от такива съобщения, си удовлетворен от свършената работа. Изпратени са от чуждестранните партньори на българския екип по проект „„Exploring and Enjoying the Natural and Cultural Heritage“ ( „Изследване и забавление с природното и културно наследство“). Поводът е провелата се от 27.03. до 02.04.2022 четвърта среща между партньорските училища в Троян. Тя е част от дейностите по проекта за междуучилищни партньорства, по Ключова дейност 229 по програма „Еразъм“ на Европейската комисия.

На СУ „Васил Левски“ гостуваха 14 ученици и 9 учители от Чехия, Италия, Гърция и Унгария.

Изключително наситена с проектни дейности, културни мероприятия и екскурзии програма бяха направили координаторите на проекта за СУ „Васил Левски“ – Поля Минкова, Цветлина Митева и Мария Кинова. Реализирането ѝ стана възможно с помощта на българските ученици, включени в проекта, и на семействата им, които отвориха домовете и сърцата си за чуждестранните си гостенчета.

Във връзка с темата на проекта бяха посетени старата столица Търново, етнографският музей на открито „Етъра“, пещерата „Проходна“ до Карлуково. Посещението на каменните къщички до Луковит пренесе гостите в детството, в приказните светове, които всеки един от нас е градил с въображение в съзнанието си, докато майка му, баба му или самият той е разкривал пред себе си тайнствените светове от страниците на книгите с приказки. Посещението в уникалния музей на илюзиите във Велико Търново преобърна представите за реалността на ученици и учители и разколеба доверието в собствените им очи.

Екипът на проекта изказва искрените си благодарности на всички, допринесли за незабравимия характер на срещата. На учениците от професионалната паралелка с ръководител Милена Мартинова, с чиято помощ гостите сами приготвиха традиционна българска баница. На директора на Националната гимназия за приложни изкуства „Проф. Венко Колев“ Илиян Илиев и преподавателките по керамика за любезното домакинство и за възможността учениците да се докоснат до глината и да си изработят сувенир за спомен. На танцова формация „Здравец“и духова музика „Заедно“, доставили невероятни емоции с изпълненията си по време на официалната вечеря.

 Седмицата 28.03 – 02.03.2022 беше незабравимо изживяване за всички участници в проектните дейности. В духа на програма „Еразъм“ се обогати опитът на участниците в трансграничното сътрудничество, създадоха се възможности за придобиване на допълнителни компетенции от учениците, окуражи се вроденото им любопитство за нови знания и умения, повиши се общата им култура и познанията им за България.

Финалната среща по проекта „Exploring and Enjoying the Natural and Cultural Heritage“ е през месец май в Чехия. Там ще бъде показан и разпространен сред участниците иновативният продукт по него – алманах с материали от всяка среща между партньорите: речник с основните термини, използвани по темата на проекта на всеки един от езиците на партньорите– български, чешки, италиански, гръцки и унгарски; пътеписи от учениците, участвали в срещите; информация за посетените забележителности във всяка една страна; снимки и линкове към видеа; представяне на създадения сайт на проекта.

 От екипа на проекта: Цветлина Митева, Поля Минкова и Мария Кинова

Публикувано в Мария Кинова, Милена Мартинова, Поля Минкова, Програма "Еразъм+", Цветлина Митева с етикети . Постоянна връзка.