И тази година участваме в състезания по професии

И тази години учениците от нашите професионалните паралелки взеха участие в традиционните състезания по професии.

От 13 до 15 април в курортния комплекс „Златни пясъци“ се проведоха традиционните състезания за ученици по професии от направления „Хотелиерство, ресторантьорство и кетъринг“ и „Пътувания, туризъм и свободно време“. Проведоха се състезания „Най-добър млад хотелиер“, „Най-добър млад аниматор“ и „Най-добър млад барман“. В надпреварата участваха 113 ученици от 11-и и 12-и клас от 33 професионални и профилирани гимназии и средни училища в страната. Партньори в организирането на състезанията са Асоциацията на училищата по хотелиерство и ресторантьорство в България, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, Асоциацията на аниматорите в България и Българската асоциация на барманите.

Младите хотелиери показаха умения за посрещане на гости, представяне на хотела и напускане. Представянето на допълнителните услуги бе на български и чужд език по избор. Втората част от надпреварата включваше разрешаване на казус или ситуация, която може да възникне в хотела.

В категорията „Най-добър млад аниматор“ отборите представиха дневни анимации и забавления за публиката с атрактивна вечерна шоу програма.

В надпреварата за приза „Най-добър млад барман“ тази година състезателите мериха своите умения в два рунда – куик микс (бързо миксиране) и съвременна интерпретация на тема „Лимонада“.

Състезанието съвпадна с отбелязване на 20-та годишнина на Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство (АУРХ) в България, която е и дългогодишен партньор на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА). Двете асоциации съвместно организират най-престижните състезания, спомагащи за развитието на младите кадри в туризма – Национално състезание по хотелиерство, барманство и по анимация. Конкурсите са основани с цел да се отдели допълнително внимание на някои важни за туристическия бранш професии, сред които хотелиерството, барманството и анимацията, и са допълнителен стимул за учениците да продължат кариерното си развитие в сектора на туризма.

Нашето отново показа, че е достоен конкурент на професионалните училища по туризъм.

Лилия Попска от 11в клас, професионална паралелка „Организация на хотелиерството“, се състезава в категорията „Най-добър млад барман“ и показа прецизност и умения, придобити в процеса на обучение. Успешното й представяне бе постигнато с много тренировки, ентусиазъм, желание и постоянство.

Петя Гечева от 9в клас бе най-младата състезателка, която се състезава в категория „Най-добър млад хотелиер“. Въпреки притесненията си, тя показа прецизност на изпълнението на заданията, знания и умения за конкретна работна ситуация.

Клуб „Медии“

Публикувано в Конкурси и състезания, Лилия Попска, Отличия, конкурси, състезания, Петя Гечева с етикети . Постоянна връзка.