NASA Space Apps Challenge 2021

На 2. и 3. октомври 2021 год. за десети път се проведе най- големият хакатон в света – NASA Space Apps Challenge. Екипи от цял свят, в рамките на 48 часа, по едно и също време, се състезаваха да решават глобални проблеми, които засягат живота на Земята и Космоса. Space Apps Challenge дава възможност на талантливи, иновативно мислещи и амбициозни хора от всички възрасти да представят своите идеи и проекти.

Петнадесет отбора се включиха в петия пореден хакатон с домакин РУ „Ангел Кънчев“ – Русе. Участниците предварително избраха предизвикателство, в което да се включат и разработиха проект, който решава определен проблем в дадената област.

Три отбора от нашето училище взеха участие в събитието Ruse – NASA Space Apps Challenge 2021. Те избраха предизвикателството за най- малките участници – „SUPERPOWEARTH “.

 „Орлите“(Eagles)- Михаил и Иван Богданки и Ивелин Терзиев от 4 б клас създадоха играта „Приключения в космоса“ . Те използваха най- новия член на Makerspace в СУ „В. Левски“- роботчето Codey Rocky. Момчетата нарисуваха звездна карта с планетите в Слънчевата система. Подбраха и записаха достъпна за деца информация, която скриха в QR кодове. Подготвиха правила на играта, въпроси за участниците, инсталираха на своите телефони приложения с помощта на които се програмира роботчето и се разчита инфорация скрита в QR код.

„Умниците“(Smart boys)- Ивайло Патарински и Светлин Цветанов от 4 б клас използваха друг робот – Ozobot 2.0, за своята игра „Озобот приключение със седемте чудеса на античния свят“. Иво и Светльо подготвиха карти с информация за седемте чудеса на света, любопитни факти за озоботите и за кодирането им. В час по „Технологии и предприемачество“ представиха своята идея за игра и предложиха от рециклируеми материали да се изработят макети на седемте чудеса на древния свят.

 „Русалките“ (The Mermaids)- Соня Хитрова, Ванеса Танева, Цветелина Генковска и Кайра Асанова от 4 б клас използваха приложението Scratch за създаване на своята игра „ЕКО“. Четирите русалки, Брайна, Мелани, Сузи и Вероника, отвеждат децата до различни места с екологични проблеми. След всяко пътуване има въпроси, с които малките ученици да проверят какво са научили за опазване живота на нашата планета.

„Орлите“, „Умниците“ и „Русалките“ бяха най- малките участници в Ruse – NASA Space Apps Challenge 2021. Това в второто участие на наши отбори в състезанието. Миналата година Sp@ce girls(Ани Кенарова, Елизабета Славова и Магдалина Миндевска) и  Zik(Любослав Станчев) получиха специални награди за май- малки участници и най- вдъхновяваща идея. Виж тук.

Публикувано в Отличия, конкурси, състезания. Постоянна връзка.