Пицата – вкусното италианско културно наследство

На 2. юни, в заниманията по интереси и като част от дейностите по проект „Culture4Kids“ по Програма „Еразъм+“, учениците от 3б и 2б клас приготвиха пица „Неаполитана“. Кулинарната работилница е продължение на дейностите реализирани по време на петата среща на екипа, работещ по проекта. Тя се състоя от 24. до 28. май 2021 год. Неин домакин беше Don Peppe Diana Comprehensive School – Portici, Италия. Учителите и учениците от Ирландия, Португалия, Кипър, България и Италия се срещнаха, общуваха и работиха заедно виртуално. Тема на срещата беше „ЮНЕСКО- културното наследство на моята страна“.

Защо точно пица „Неаполитана“?

През 2017 год. ЮНЕСКО е приела изкуството за правене на неаполитанска „pizzaiuolo“ в списъка на нематериалното културно наследство. Неаполитанският специалитет, покорил целия свят, става популярно ястие през XVIII век. Първата пицария, която поставя основите на всички следващи пицарии, се казва „Antica Pizzeria Port’ Alba“ и е открита в Неапол през 1830 година. Заведението налага стила, включващ задължителните за всяка пицария пещ, дълга маса, върху която да се разстила тестото и витрина, благодарение на която посетителите могат да видят отдалеч не само пиците, но и продуктите, които се използват за приготвянето им.

Славата на пицата започнала да се променя, когато през 1889г. италианския крал Умберто I и кралица Маргарита Савойска били на посещение в Неапол. Легендата разказва, че за да впечатлят кралицата и да ѝ поднесат нещо различно от нейната диетична френска кулинария, неаполитанците решили да приготвят традиционна италианска пица, върху която поставили меко сирене – моцарела, червени домати и зелен босилек. Може би, продуктите никак не били избрани случайно, тъй като цветовете им символизирали тези на италианското знаме.

Готвенето с децата изисква време и много търпение, но затова пък всяко усилие си заслужава. Основната цел на нашето занимание беше малките ученици не само да се запознаят с основната техника за приготвяне на пицата, но и да се събуди любопитството им културата и традициите на Италия, да се научат да работят в екип, да си помагат и подкрепят.

Най-вкусното ястие е онова, което приготвиш сам!

Публикувано в Програма "Еразъм+". Постоянна връзка.