Синьо училище – 2022 година

Интересна, емоционална и атрактивна беше тазгодишната инициатива „Синьо училище“ в СУ „Васил Левски“ – град Троян. Проведе се от 17 до 19 юни 2022г. с учениците от 5, 6 и 7 клас, част от иновативното обучение в нашата образователна институция. Учебно – развлекателните мероприятия бяха подготвени от учителите по природни науки и неслучайно предизвикаха огромен интерес у младите хора.

Синьото училище започна с посещение на Созопол – един от най – старите градове по родното Черноморие и един от най – популярните морски курорти в страната. Учениците имаха възможността да осъществят панорамна разходка в Стария град и да се запознаят с основните архитектурно – исторически забележителности на Созопол. Последва посещение на замъка в Равадиново “Влюбен във вятъра“, който се пpocтиpa въpxy плoщ oт 20 дeĸapa. След като прекрачиха входа на комплекса, момичетата и момчетата се озоваха в един паралелен свят. Наоколо свободно се разхождат пауни, а въздухът е напоен с аромат на билки и цветя, които тук са в изобилие. Високите кули на замъка, обрасли с бръшлян, карат всеки посетител да си припомни вълшебната атмосфера от приказния свят на майсторите разказвачи. Така учениците в рамките още на първия ден бяха запленени от досега си с един древен български град и от възможността да се пренесат в омагьосващия вълшебен свят на вълшебствата. По – късно, в ранния следобед на 17 юни, всички участници в Синьото училище пристигнаха в курортното градче Китен. Естествен беше непринуденият им порив да се гмурнат в спокойните и топли черноморски води.

Следващият ден дойде с още по – интересни срещи – този път с омайната природа. Цялата група отпътува за Природния резерват „Ропотамо“, където всички очакваха с нетърпение  разходката с лодка по тихата река Ропотамо и възможността да разгледат флората и фауната на този чуден свят на костенурките, рибарчетата и чаплите. Водачите на плавателните съдове показаха на учениците струпаните на няколко места малки и големи костенурки и разказаха интересни факти за реката. Момичетата и момчетата въодушевено възприеха приключенската инициатива и със задоволство се включиха в разговори с познавачите на природни красоти. След завръщането в Китен всички се насладиха на приятния бриз, отпочивайки на топлия пясък край морето.

Третият ден от Синьото училище поднесе още изненади. Учениците и техните ръководители отпътуваха за град Бургас и се разходиха в Морската градина. Дължината на градината е внушителна – 5 километра, а площта е изпълнена  с декоративни дървета и храсти. Интерес представяват скулптурите на известни писатели и актьори, както и Пантеонът на загиналите във войните. Богатата обагреност на Морската градина във всякакви цветове направи разходката на участниците в Синьото училище интригуваща и незабравима. Пътят към родния град се оказа кратковременен, за да споделят помежду си впечатленията от видяното през изминалите три дена и да градят нови идеи за следващото подобно мероприятие. Така дейностите в иновативните паралелки обогатиха учениците и им дадоха възможност да съчетаят полезното с приятното, натрупвайки знания за природата и родната история.

Публикувано в Новини, синьо училище. Постоянна връзка.