Област Ловеч разполага само с една база за временен приемателен център при ново масово пристигане на бягащи от войната в Украйна

Само една база има в област Ловеч, която би могла да се превърне във временен приемателен център при ново масово пристигане на бягащи от войната в Украйна. Това става ясно от отговори на общините на писмо, изпратено им от областния управител с искане на информация за спортни зали и други сгради, които може да се използват за целта. Оказва се, че само община Ловеч разполага с подобна база – спортната зала в града, която е с площ на игралния терен малко над 1000 кв. м и капацитет 253-има души.

Информацията е поискана от зам. министър-председателя по ефективно управление Калина Константинова, тъй като се подготвя план за действие след приключване на програмата за ползване на хуманитарна помощ за лица, търсещи временна закрила в Република България вследствие на военните действия в Република Украйна. Програмата е разписана до 31 май, затова българската държава предприема мерки за бързо реагиране при ново масово навлизане на разселени лица от Украйна, както и за пренасочване на вече настанените и пристигащите към областите и градовете в съответствие с картата на свободните работни места в страната, като се използват ведомствени и общински бази.

Поисканата от областния управител информация е за идентифициране на спортни зали и други подобни сгради, които може да се използват за временни приемателни центрове за 1-3 денонощия на 100-500 лица или за потенциално средносрочно и дългосрочно настаняване на от 100 до над 1000 лица, без да са необходими капиталови ремонти, а оборудването за настаняване се предоставя централно.

Спортната зала в Ловеч е подадена като отговаряща на първото условие.

Публикувано в Троян и региона с етикети . Постоянна връзка.