ОДМВР-Ловеч е предприела мерки за осигуряване на обществения ред при провеждането на парламентарните избори на 02 октомври

Изборният ден на територията на област Ловеч започна в 7 часа, секционните помещения са предадени на съответните избирателни комисии. Няма регистрирани сериозни нарушения на обществения ред преди началото на изборите.
Продължават превантивните и оперативни мероприятия, за предотвратяване и разкриване на престъпления против политическите права на гражданите и осигуряване законосъобразността на вота.
Създадена е организация за обезпечаване на обществения ред и сигурността в изборния ден. Над 400 полицаи и пожарникари ще участват пряко в охраната на секционните избирателни комисии (СИК) и районната избирателна комисия (РИК). Служителите на МВР са поели охраната на секциите в 18 часа на 01 октомври и тя ще продължи до обявяване края на изборния ден, транспортирането и предаването на изборните книжа и материали. Напомняме, че в изборните помещения не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване. Служителите на Министерството на вътрешните работи се намесват за възстановяване на реда, когато това е необходимо и има съответно решение на избирателната комисия. Служителите на сектор „Български документи за самоличност“ в ОДМВР-Ловеч, РУ-Троян, РУ-Тетевен и РУ-Луковит ще оказват съдействие на гражданите без валидни документи за самоличност, желаещи да упражнят правото си на глас и ще работят на 02 октомври (неделя) от 08.30 до 19.00 часа.
Удостоверенията, осигуряващи възможност за упражняване на правото на глас в изборите за Народно събрание, се издават само след приемане на заявление за издаване на лична карта. Удостоверението се издава за да послужи пред секционната избирателна комисия и е валидно за изборния ден 02 октомври 2022 г. На денонощната телефонна линия 02/9011298, както и на e-mail: [email protected], гражданите могат да съобщават за забелязани от тях нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес.
Публикувано в Троян и региона. Постоянна връзка.