Окръжен съд – Ловеч призна за виновен подсъдим за убийство по непредпазливост

Състав на Окръжен съд – Ловеч призна за виновен Петър Х. за това, че на 10.03.2019 г. вследствие на умишлено нанесена средна телесна повреда е причинил по непредпазливост смъртта на баща си (престъпление по чл. 124, ал. 1, предл. 2 от НК). Възрастният мъж е бил приет в болница след нанесен му побой. Бил е в сравнително добро общо състояние, с наранявания по главата. 3 дни по-късно внезапно се е влошил и седмица след това е починал. Като причина за смъртта са посочени субдурален хематом и мозъчен оток.

Според обвинителния акт подсъдимият не е целял съзнателно смъртта на баща си, но е бил длъжен и е могъл да предвиди, че ударите по главата може да доведат до по-тежък резултат от средна телесна повреда.

 Делото се гледа по реда на съкратеното съдебно следствие.

От прокуратурата поискаха наказание от 3 години лишаване от свобода, което, предвид съкратеното съдебно следствие (чл. 58а от НК) да бъде намалено с 1/3. Представителят на държавното обвинение посочи и че подсъдимият е с чисто съдебно минало и има задължения към семейството си.

Подсъдимият призна фактите, описани в обвинителния акт. Той изрази съжаление за случилото се и заяви, че реакцията му е в отговор на отношението на баща му към болното му дете. По думите му става дума за скандал, който е прераснал в неприятно падане. Поиска съдът да се произнесе със справедлива присъда, за да може да живее със семейството си. Съпругата му е чужд гражданин, не работи и изцяло се грижи за детето им, което има нужда от денонощна помощ.

          След приключване на съкратеното съдебно следствие съдебният състав призна подсъдимия за виновен и го осъди на 2 години лишаване от свобода. На основание чл. 66, ал. 1 от НК отложи изпълнението на това наказание с изпитателен срок от 5 години, считано от влизане на присъдата в сила. Тя може да бъде обжалвана пред Апелативен съд  – Велико Търново в 15-дневен срок, който започна да тече на 28 март 2022 г. 

Публикувано в Троян и региона с етикети . Постоянна връзка.