44 военнослужещи в новото военно формирование в Ловеч положиха клетва

44-има военнослужещи положиха клетва днес. Те започват военна служба след спечелен конкурс в новосъздаденото военно формирование 57260 – Ловеч, което е част от военно формирование 48940 – Бургас. От тях осем са жени, а 14 са по Закона за резерва, завършили са успешно първата смяна на срочната служба в доброволния резерв. Те целунаха бойното знаме, вричайки се във вярност към Родината и положиха подписа си в клетвения списък. Тържествения строй прие лично командирът на Командване за логистична поддръжка – София, бригаден генерал Тодор Тодоров, с чиято заповед е сформирано новото военно формирование. В словото си той изтъкна силата и значението на военната клетва и подчерта: „Днес вие дадохте обет да защитавате целостта и независимостта на страната. Превърнете клетвените слова в дела!“.

На тържествения ритуал по освещаване на новото военно формирование и по полагане на военна клетва гост бе областният управител инж. Светослав Славчев, който посочи, че днешният ще остане незабравим в паметта на новите кадрови войници и на техните близки. Инж. Славчев поздрави войниците с професионалния избор, който са направили, и ги призова: „Никога не забравяйте, че да бъдеш верен на клетвата, означава да я носиш в сърцето си, да се ръководиш от нея винаги и навсякъде. Защото от днес вие ставате пълноценни защитници на Родината“. Той увери младите хора, че в поделението, в което започват служба, ще бъдат много добре обучени.

Областният управител благодари на началника на военно формирование 24480 Теодоси Томанов, на Военното окръжие в Ловеч, на висшите офицери и офицерите от резерва и запаса, с чието съдействие новото формирование е факт.

Благодарност отправи и кметът на Ловеч Корнелия Маринова за запазения войнски дух на града и за това, че „след 17 години тишина и липса на военна клетва в поделението, което помни много героични мигове“, се случва този тържествен момент. Тя пожела военната клетва да бъде слово на дълг и чест.

На церемонията присъстваха още роднини, близки и приятели на новите кадрови войници. След церемонията бе представена изложбата „Бойни припаси“, а всички желаещи разгледаха музея „Въоръжение и техника“.

Публикувано в Троян и региона с етикети . Постоянна връзка.