В Деня на Съединението – две села празнуват в Угърчин и една нова църква отваря врати

В  деня, когато цяла България празнува Деня на Съединението на Източна Румелия с Княжество България, жителите на селата Орляне и Драгана в община Угърчин се събират от всички краища на страната, за да почетат годишния събор на селата.

В Драгана празникът е троен, защото за пръв път в навечерието на събора на селото се чу камбанен звън. „Това за драганчани е истинско чудо. Никога не сме вярвали, че в селото ще има църква.“, през сълзи споделя 74-годишния жител на селото бай Иван.

Параклисът „Свети Архангел Михаил“ в село Драгана е построен изцяло със средства на община Угърчин, като освен светата обител е издигнат и навес. Придошлите за да празнуват празника на селото драганчени побързаха да запалят свещ във вече собствената си църква. Освещаването на новия Божи дом е предвидено за идната събота, 11ти септември.

Кръшно хоро, Пъльовска яхния и над 100 души на площада пък беше празникът на село Орляне. Там майсторите-готвачи Ценко Николов и Краси Костов спъприха чудесна овча Пъльовска яхния в големия казан, както повелява традицията. Площадът пред кметството в угърчинското селце се оказа тесен за масите, оркестъра и танцуващите орлянчени.

По традиция всички жители на селото се събират на празника на селото. Идват и роднини от длъж и шир. За местните няма по-важен и скъп ден в годишния календар. На този ден преди 8 години в Орляне беше открит паметник на загиналите орлянчени в Балканската и Втората световна войни.

Кметът на община Угърчин Станимир Петков поздравява всички жители на общината с Деня на Съединението, а на празнуващите пожелава дълголетие и все такава сплотеност и задружност.

Публикувано в Угърчин. Постоянна връзка.