Атакуват председателя на Общинския съвет в Троян

Минко АкимовНе само доста по-продължително от друг път, но и твърде скандално бе заседанието на Общинския съвет в Троян в последния четвъртък на ноември. В началото представителят на Атака инж.Илиян Пеевски огласи молба от анонимни граждани да направи достояние на колегите си документи, свързани с проверка в РУП – Троян.  Във връзка с тази проверка, тъй като става дума за фирма, в която е съдружник съпругата на Общинския председател Минко Акимов –  Яна Акимова, бе замесено и неговото име. Нещо повече – бе казано, че на среща при кмета Михайлова Минко Акимов е настоявал да бъде променена обществена поръчка в полза на въпросната фирма.

За какво по-точно става въпрос? Проверката е по искане на прокуратурата след постъпил сигнал от управителя на фирма „Дариос”ООД Борис Тотев във връзка с процедура за обществена поръчка, от която фирмата му е била отстранена. Процедурата е била с предмет „Организиране на охрана на обект Пречиствателна станция за отпадни води”. Пречиствателната станция се намира край града – в м.Троянско поле. Възложител на поръчката е общинската фирма ВиК”Стенето”. От „Дариос” са се обърнали към прокуратурата, тъй като са били отстранени от участие с мотив, че не са дали всички изисквани документи. Затова от полицията с документ с дата 1.11.т.г., подписан от гл.и.Марин Ичев, началник на РУП, се иска информация от ВиК по проблема. Управителят на дружеството инж.Тонимир Гечев е предоставил заверено копие на документацията по проведената поръчка и писмени становища на комисията, която я е провела. Инж.Гечев подчертава в писмо с дата 19.11.2012 г., че като възложител не участва в работата на комисията, но изцяло подкрепя написаното от адвокат Кремена Добрева по случая. В своето изложение адвокат Добрева обяснява, че фирма „Дариос” не е спазила едно от изискванията – не е представила пред комисията списък на средствата за мобилна връзка за доказване на техническите възможности, а само декларация, че притежава такава. Това довело до отстраняването й. Адвокат Добрева обяснява още, че възлагането на поръчката се е провело по реда на гл.8а от Закона за обществените поръчки. Прогнозната стойност на поръчката е 30 000 лв., поради което тя попада в приложното поле на чл.14, ал.4, т.2, предл.1 от ЗОП. Там е казано, че „за услуги с местоизпълнение в страната, на стойност без ДДС от 20 000 до 66 000 лв. възложителите могат да не провеждат процедурите по закона, но са длъжни да прилагат условията и реда на чл.8а”. По-нататък адвокатката подчертава, че Законът е дал на комисията правомощието да преценява по какъв ред да разгледа офертите, както и че са спазвали принципите  публичност и прозрачност, свободна и лоялна конкуренция, равнопоставеност и недопускане на дискриминация.

Адвокат Добрева е написала още, че след възлагането на поръчката й се оказал натиск, защото непредубедено свършили работата си.  Тя пише, че първоначално представителят на „Дариос” се опитал със заплашителния тон на жалбите си да принуди комисията да преразгледа офертите. Жалба имало до инж.Гечев, който отказал да се произнесе втори път. Последвала жалба до Община Троян, която направила вътрешен одит.  На 25.10.2012 г. кметът Донка Михайлова поканила на среща инж.Гечев и Добрева по искане на г-н Акимов. Според адвокат Добрева председателят на Общинския съвет обвинил инж.Гечев, че „накарал комисията да отстрани „Дариос”, защото го мрази и иска да му навреди”. Добрева казва още, че на обясненията й за непредставените документи г-н Акимов ги нарекъл формалност и насочил разговора към това, как да се развали вече сключеният договор за обществената поръчка. Адвокатката заявява в изложението си, че категорично няма да се занимава с подправка на документи въпреки заплахите.

В Общинския съвет инж.Пеевски предложи да се създаде временна комисия, която да проучи ситуацията, тъй като е замесено името на председателя на Общинския съвет, а косвено е очернен целият местен парламент. Зам.-председателят Ангел Балев поиска това да се отложи, за да се проучат нещата допълнително, тъй като била замесена още някаква фирма в този случай. Минко Акимов предложи комисия да се създаде веднага, за да може той да изчисти името си от отправените обвинения.

Анонимността на документите, стигнали до съветника Пеевски и предоставени от него на медиите, е поредното доказателство, че срещу председателя на Общинския съвет в Троян има организирана атака. Не е изключено политически опоненти или приятели в кавички да се целят в мястото му, оспорвайки така и заслугите му пред Троян като кмет в предходния мандат, и диалогичността, с която ръководи Общинския съвет.

 

 

5 thoughts on “Атакуват председателя на Общинския съвет в Троян”

 1. Уважаема Галя, всяко нещо си има граници!!!
  Спри да ЛЪЖЕШ И ДА МАНИПУЛИРАШ троянците.
  То бива да се слагаш на Акимов, ама толкова не бива. Не ти ли омръзна да го правиш 5 години?
  Години наред му изнасям далаверите и действията от трибуната на ОбС, които загробиха Троян – години наред троянските журналисти КРИХТЕ, ЛЪГАХТЕ и МАНИПУЛИРАХТЕ жителите на Троян.
  Омаловажавахте всичко казано и направено от мен и го неглижирахте.
  Сега по най-долнопробен начин се опитваш да принизиш и да омаловажиш последната изцепка и безумие на Акимов.
  За какви „анонимни документи“ ми пишеш? Това са ОФИЦИАЛНИ документи, с подписи, печати, входящи и изходящи номера.
  Но, ти, това всъщност го знаеш. И на теб дадох копие, както на всички медии. Само дето чакахте УКАЗАНИЯ какво и дали да пишете.
  И след като самата Герб вече реши да се събуди и когато ЛОВЕШКИТЕ медии, а не троянските публикуваха материалите – тогава се сетихте да пишете в Троян.
  Днес сме понеделник вечерта. КЪДЕ СПАХТЕ троянските журналисти от четвъртък миналата седмица? КЪДЕ? При наличието на такава журналистическа бомба!!!
  *
  Ако ме нямаше мен и АТАКА Троян, пак всичко щяхте да покриете, пак всичко щяхте да замажете. Сега се чудите как да омаловажите и да „забравите“ всички далавери на Акимов и най-вече да мълчите и дума да не обелвате, че през тези 5 години САМО АТАКА и само аз изнасяхме и давахме доказателства за дивотиите на Акимов.
  Къде бяха другите тогава? Къде бяха тогава днешните герои, които днес се нахвърлят срещу Акимов да ритат „умрял кон“.
  Ще ти кажа. Бяхте в мишите дупки и треперехте от страх.
  *
  Наясно ли си, че този пореден случай с Акимов е едно от най-„невинните“ му изцепки? Само че се превърна в малкото камъче, което обръща каруцата.
  Наясно ли си какво става с онези „липсващи“ 1,7 милиона бюджетни пари?
  Наясно ли си какво става с имотите на Търговия Троян за милиони лева?
  Наясно ли си с други обществени поръчки преди години, при които плащахме скъпа газ за училищата и коя фирма зареждаше?
  Наясно ли си какво стана с конкурса за строителството на малкия пазар и защо общината бе осъдена, а конкурса обявен за нищожен?
  Същите беззакония бяха и с антифашисткия паметник на центъра, който по най-отвратителен и КРИМИНАЛЕН начин бе унищожен
  и т.н.
  Изобщо – наясно ли си какво ставаше 5 години в тази община, г-жо журналист, за да ми говорите днес за „заслугите“ му и особено за „диалогичността“ му. За коя диалогичност – за тази, когато заплашваше Петя, че ще я съсипе ако не си затваряла устата или когато ме хвана за гушата и се закани да ме унищожи?
  За коя бе, Лалева?
  Аре, че ми се доповръща…..

 2. Долу милиционера! Тоя трябва да се линчува,окраде Троян най-безцеремонно!

 3. Уважаеми г-н Пеевски. Илияне. Благодаря за неволното по-голямо значение на писанията ми, което периодично им придаваш, като ме обвиняваш в манипулация и в някакъв вид продажност. Де да беше така! … Бях се зарекла да отминавам без отговор обвиненията, които от време на време получавам като награда за безплатния си труд. Пределно ясно ми е, че в нашето общество не можеш никого в нищо да убедиш и че по-лесно е да се мрази, ругае и отхвърля. Знам обаче и друго – че животът не е черно-бял и че е редно нещата да се представят от повече гледни точки. Да, щеше да е лесно и аз да плюя по Акимов – което по принцип не ми е присъщо, но някак ми изглежда нечестно да се хвърля кал по някой, който очевидно е в слаба позиция и най-вероятно – политически пътник. Не съм спестила обаче фактите и това е ясно от написаното.
  Що се отнася до дитирамбите – ти по-добре от всеки друг знаеш, че никога не съм била любимка на властимащите, че не мен ухажват и са ухажвали всячески, че от тях не съм получила и стотинка реклама или каквото и да било за вече многото години, в които съм в тази професия. . Отразявам събитията – както съм писала и за това, което казваш или правиш като политик. Ни повече, ни по-малко. Смятам, че читателите заслужават разнообразна информация от различни сфери…Останалото е тяхна преценка и право на различно мнение. ..Що се отнася до ловешките храбри медии – лесно е отстрани да сипеш правосъдие и да проявяваш гражданска смелост отдалече. ..И т.н….Ако някой има голяяяяям проблем с моето присъствие – аз нямам проблем да се оттегля, ще спечеля време за себе си и спокойствие.
  Поздрави
  Г.Лалева

 4. Уважаема Галя, знаеш, че винаги съм уважавал това, което правиш за този сайт и винаги си получавала моите адмирации и поздравления.
  За твое съжаление /и за мое, разбира се/, тук в този сайт ти се явяваш като един събирателен образ на това, което днес наричат троянска журналистика. Не визирам никого конкретно, че ще стане мазало.
  Всички въпроси и критики, които отправям към теб, много често важат повече за цялата ви журналистическа гилдия в Троян.
  Питам ви, Галя, можете ли да ми посочите едно интервю, една статия за Атака, един въпрос, който някога троянските журналисти да са задали към мен, по коя да е „журналистическа бомба“ която съм активирал в троянското политическо пространство през последните 5 години? А те не бяха една или две. Можеш ли? Само едно посочи!
  Питам ви, Галя, кого още заблуждавате, че троянските журналисти не слугувахте на Акимов последните 5 години. Знам, страх ви е, натискал ви е, заплашвал ви е, но да ви обезличи и да ви смачка до такава степен и до такова жалко състояние – е това не си го представях, че ще му позволите. Че 5 години ще му се търкаляте в краката на Акимов, че 5 години ще криете и покривате всичките му зулуми, че ще станете медийния помощник на Акимов по пренаписване на историята на Троян, че ще посегнете заедно с него на Демокрацията, на плурализма, на Свободата на словото и прочие.
  *
  За какво мразене и ругатни ми говориш? Много добре знаеш, че боравя единствено с перфектни документи, с факти, със снимков и видеоматериал.
  Колко неща казах и доказах в ОбС Троян? Колко от тези неща /да не ги изброявам, че цяла нощ ще четеш/, вие, троянските журналисти направихте достояние на гражданите? Ама не само да се отъркате в поредния проблем, който съм изнесъл, а да го дадете в пълнота, с фактите и аргументите, за да е ясно на гражданите? Колко? Посочи един такъв случай за тези 5 години?
  Колко ваши, на троянската журналистическата гилдия, проблеми и въпроси поставихте? Ама не за овцата в градинката, за дупките по пътищата или за някоя каруца. За онези липсващи 1,7 млн лева в бюджета примерно. За онези 4 млн глоби по европроектите, примерно. За масовото изселване от този град, примерно. Изобщо – за сериозните неща.
  Да сте чували в троянската журналистическа гилдия, че във всяка нормална държава, медиите са КОРЕКТИВ на управляващите?
  В коя нормална държава медиите са глашатаите и подлогите на управляващите?
  В коя нормална държава медиите или си мълчат или нападат опозицията или тези, които на практика за коректив на управляващите? Къде и Кога?
  *
  Освен Акимов, знаеш ли, че и А.Балев заплашваше ваша колежка журналистка? Че ако напишела една дума от Пеевски и за Атака, щяла да бъде уволнена дисциплинарно, а вестникът закрит? Какво направихте и как реагирахте тогава, вие, нейните колеги журналисти? Протестирахте? Защитихте по някакъв начин достойнството си? Скрихте се в мишите дупки? Проснахте се по очи пред Бащицата Акимов, молейки за милост и пощада? Какво направихте?
  *
  Наясно ли сте, че волю или неволю станахте съучастници на Акимов и погромът над Троян? Да, това ви го казах дори в очите от трибуната на ОбС.
  *
  Пишеш за черното и бялото. За съжаление днес в троянската политика нещата наистина са докарани до или „черно“ или „бяло“. Няма пъстрота. Пъстра е Демокрацията, но, както ви писах поне в 20 декларации, които троянските медии скрихте и покрихте от гражданите – Демокрация в Троян НЯМА!
  *
  Поздрави и нищо лично!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.