Дадоха старт на проекта за укрепване на коритото на Бели Осъм

Дадоха старт на проекта за укрепване на коритото на Бели ОсъмСимволична първа копка и традиционната бутилка шампанско край реката при сградата на Енергото/настоящ ЧЕЗ/ в Троян дадоха началото на строителните дейности по европроекта, чрез който ще бъде укрепено коритото на Бели Осъм в централната градска част. Става дума за превантивна дейност срещу наводнения на стойност около 1 млн.лв. Проектът „Корекция на река Бели Осъм в централната градска част на град Троян за предотвратяване на ерозията на речния бряг и овладяване на риска от наводнение” се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Европарите са 85% от стойността му, от Държавния бюджет ще бъдат платени 10% – малко над 100 000 лв., а задължителният собствен принос на Община Троян като бенефициент възлиза на 50 000 лв. / 5% от общите допустими разходи/. 

Срокът е 18 месеца – до 03.12.2012 г.

След процедури по Закона за обществените поръчки за изпълнител на строителните дейности е определено софийското ООД „ЮНГ ПРОЕКТ”, строителен надзор ще осъществява троянското ЕООД „ТРОЯ КОНСУЛТ“, а авторски надзор – „Водоконсулт инженеринг” ЕООД, София.

„Юнг проект” има задачата да изгради подпорна стена с дължина 186,2 м по левия бряг на Бели Осъм в централната част на Троян от хотел „Плаза” до въжения мост при ул. “Васил Спасов”. Същевременно ще бъдат почистени речният бряг и речното корито, ще бъдат разрушени компрометираните стени и разширено коритото, ще има направа и монтаж на парапети.

Ръководителят на проекта инж.Милена Петкова каза, че ще се работи по иновативна технология за поставяне на еластичен кофраж, което ще създаде реалистичен ефект на реден камък. Този нов облик ще е в унисон със стените с каменна зидария на десния бряг на реката и в същото време няма да оскъпи строително-монтажните работи.

Очакванията са да се: намали рискът от замърсяване на водите на Бели Осъм с битови и други вредни отпадъци; да се предпази от ерозия речният бряг; да се гарантира необходимият отток на водата и да се осигури достатъчно вода с добро качество, което да осигури необходимите условия за живот на биологичните видове по поречието на Осъм.

Корекцията е наложителна, тъй като според хидроложки доклади, ако не бъде изградена цялостна висока защитна стена, евентуалният разлив на реката ще бъде между 60 и 90 см на първите три редици от сгради в този участък. Там трябва да бъде разширено речното корито, което се е променило през годините заради отлагане на наноси. Естественото му стесняване води до повишаване скоростта на течението, което пък е причина за отмиването, изравянето и разрушаването на речния бряг в по-северните части на реката.

„Удоволствие е да даваш старт на проект, особено когато той има социална значимост и е толкова актуален в контекста на трагичните събития в село Бисер от преди няколко месеца“, каза на пресконференцията кметът Донка Михайлова. Тя посочи, че в Общинския съвет вече се водят задълбочени разговори за дългосрочна програма, чрез която да бъдат защитени здравето и животът на гражданите..

Управителят на „ЮНГ ПРОЕКТ“ ООД Николай Пенев заяви, че проектът изисква голяма прецизност, защото от едната страна на строителната площадка има жилищни сгради, а от другата страна е реката. След като завършат строителните дейности, жителите ще получат прекрасно съоръжение, което ще допълни градското пространство с благоустроена зона за отдих и с възможности за още паркоместа в тази част на града, обеща Пенев.


Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.