ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ ПП АТАКА

ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ ПП АТАКАДо Жителите
На Община Троян

Копие: административни и политически
организации в Р.България
Копие: местни, регионални и
национални медии

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

От  ПП АТАКА Троян

Относно: Разрушаването на антифашисткия паметник между двете музейни сгради в централната част на град Троян

Уважаеми жители на община Троян,

Повече от 10 дни сме свидетели на разрушаването на един исторически паметник пред очите на целия град. Разруваване, което не се основава на никакво решение на местната общност и което се извършва в условията на драстично нарушаване на европейското и българското законодателство, правни норми и човешки морал.

Няма и не е приемано Решение в ОбС Троян за разрушаване на този паметник!

В продължение на четири години, група лица и политически организаци лъгаха и манипулираха жителите на общината относно този паметник по най-безпардонен начин.

Хронологията на тези лъжи и демагогия е следната:

 1. Всичко започва през м.ноември 2008-ма година, когато по предложение на общинския съветник Мичо Генковски се приема Решение 197/27.11.2008 на ОбС Троян, относно естетизиране на площадното пространство и издигане на паметник–символ на гр.Троян;”. Избрана е комисия с две задачи – да проведе широко обществено обсъждане за естетизиране на площадното пространство и да представи План за работата си.
 2. Месец по-късно ставаме свидетели на първата и основна измама. Общинските съветници Ангел Балев, Мичо Генковски, Мариела Шошкова и колегите им от комисията видоизменят Решение 197 и представят План за естетизиране на площадното пространство между двете музейни сгради. Общинският съвет е подведен и приема Решение № 213/18.12.2008 относно този план.

Никой не е поставял задача на тази комисия да работи конкретно в зоната между двете музейни сгради. Нещо повече – Плана на комисита не предвижда процедури по проучване и избиране паметник-символ на Троян, като основание и смисъл по естетизирането на площадното пространство.

 1. През м.Април по предложение на комисията ОбС приема Решение  № 274/02.04.2009 от три точки
 • Общинската администрация да проведе срещи с близките на убитите партизани и се съобрази с тяхното желание за преместването на костите им.
 • На мястото на демонтирания остатък от паметника на антифашистите да се обяви конкурс за изграждане на символ на град Троян, свързан с някоя от следните идеи:

– паметник на народния майстор-занаятчия;

– паметник на изтъкнатия писател, философ, народопсихолог и пръв български социолог Иван Хаджийски;

– паметник на 34-ти Троянски полк;

– други идеи за символ.

От представените идеи, след широко обществено обсъждане да бъде избрана онази творба, която най-убедително – като историческа традиция, и най-ярко – като художествено произведение, може да се определи за паметник-символ на Троян.

 • Общинската администрация да разработи статут на конкурса, който да бъде внесен за одобрение от Общинския съвет.

 

На практика комисията нищо не е свършила, няма решение за съдбата на костницата, няма решение за демонтаж на паметника, няма решение за паметник-символ на Троян и се прехвърля всичко на администрацията, която няма правата да реши първите две точки от Решение 274.

Решение № 274/02.04.2009 е с пожелателна форма и без никаква конкретика, но това не попречи то да бъде ползвано и цитирано месеци и години наред като основание и решение за демонтажа на антифашисткия паметник, с което стартира втората огромна измама за заблуда на жителите на Троян.

 

 1. Година по-късно, ОбС приема Решение № 458 от м.Април 2010 г, което се основава на точка 2-ра от Решение № 274/02.04.2009, относно обявяване на национален явен конкурс за проектиране и изграждане на паметник на Иван Хаджийски.

Тук стартира третата измама и заблуждаване на жителите на общината. Къде са идеите, къде е общественото обсъждане и кой и кога реши, че Иван Хаджийски е символ на града? Второ – решен ли е въпросът с костницата, което е точка 1-ва от Решение 274/02.04.209?  Не!

Нито един въпрос не е решен. Освен липсата на решение за демонтаж на антифашисткия паметник, не бяха извършени нито едно от съпътстващите като предпоставка други морални и законови изисквания, а именно:

 • Няма проучване и разрешения от близките на починалите, чийто тленни останки са в костницата под паметника.
 • Няма Решение на ОбС за преместване на костницата и препогребване на починалите;
 • Няма Решение на ОбС за бюджетно финансиране преместването на костницата;
 • Няма решение за съдбата на паметните плочи на загиналите троянци в Испания, които са част от европейската антифашистка съпротива.
 • Няма изготвено частично изменение на застроителния план на централна градска част Троян.
 • Няма съгласувателно писмо от дирекция Паметници на културата.
 • Няма съгласувателни документи свързани с авторски права.
 • Няма, не е провеждано широко обществено обсъждане и никога не е избирана идея или творба за паметник-символ на Троян.
 • Няма проучване на българското и европейското законодателство по решаването на подобен казус.
 • Няма решение на ОбС за префасониране на паметника без преместване на костницата и няма одобрен проект и бюджетно финансиране за такова префасониране.

 

Тези факти, безмилостно потвърждават тезата на Атака Троян, че днес се извършва едно криминално деяние и самоуправство от група самозабравили се и в голямата си част овластени лица и политически организации. По всяка вероятност, осъзнали мащабите на измамите и извършващото се от тях злодеяние, днес те са се скрили зад някакви „указания” от Министерството на културата, с което подлагат на поредната четвърта измама и заблуда жителите на Троян, така, както по същият начин са измамили и заблудили самото Министерство на културата, че има решение за демонтаж на паметника и че само разрешение от дирекция Паметници на културата е проблема.

 

Ето какви ще бъдат последиците и изводите от тези действия на днешните троянски властимащи, естетизатори и поклонници на талибански и неофашистки практики.

 1. В Троян цари беззаконие и пълно незачитане на българското и европейското законодателство
 2. След повече от 4 години членство на България в ЕС – Троян няма нищо общо с европейските норми на поведение, с Демокрацията и със зачитане на Човешките права.
 3. Пълна неспособност и отчайваща политическа немощ на днешните /поредни/ властимащи по един законен и цивилизован начин да решат този /и не само този/ обществен и политически казус.
 4. Драстично поругаване и опит за „изтриване от историята“ на достойни жители на Троян и с доказано европейско самосъзнание и поведение, които са загубили живота си в Испания срещу фашисткия режим на Франко като част от общата европейска антифашистка съпротива.
 5. Районът между двете музейни сгради  се превръща от място с антифашистки паметник с костница,  в място, където ще има едно неоспоримо партизанско гробище.
 6. На изработения и платен „паметник на колоездача“ Хаджийски е възможно да не се намери  място. За Васил Иванов Кунчев – Левски, не се намери място на троянския площад.

 

Уважаеми жители на община Троян,

Практика е, конкретни лица и политически организации да се крият зад общинските институции и да остават анонимни. ПП Атака ще наруши тази практика и ви посочваме имената на тези „естетизатори”, а именно: г-н Мичо Генковски и г-н Минко Акимов от партия Герб, г-н Милко Станчев и г-жа Мариела Шошкова от партия ДСБ, г-н Ангел Балев от партия ВМРО-НИЕ. Тези лица и организации бяха подпомагани и действаха в синхрон и в пълно съучатие с ръководството и общинските съветници на партия БСП. Тиражирането, манипулирането и заблуждаването на населението се извършваше от г-н Генадий Маринов и в-к „Троян 21”.

 

Уважаеми жители на община Троян,

От 2007-ма година България е пълноправен член на Европейския съюз. Това задължава местните власти и местните общности да се съобразяват с европейските закони, правила и норми на поведение.

ПП Атака Троян изразява своя протест и възмущение и ще предприеме всички възможни мерки срещу тази и други подобни прояви на незачитане на човешкото достойнство и човешките права, както и срещу бруталното погазване и незачитане на законите в европейска България. Като първа стъпка, ПП Атака Троян вече сезира троянската районна прокуратура.

 

Бог да пази България!

 

30.03.2012

Гр.Троян                                                                                           …….…………………………..

/инж.И.Пеевски – общински и

областен лидер на ПП Атака/

7 thoughts on “ДЕКЛАРАЦИЯ ОТ ПП АТАКА”

 1. След като доразсипаха икономически града и го обезлюдиха, това посегателство срещу една историческа светиня изобщо не ме изненадва. По-лошото ще е ако и обществеността ни остане равнодушна към проблема. Май само и едиствено партия АТАКА е тази, която се опитва да брани морала и човешките устои на българина.

 2. Капка и Волен. Вече две партии. Троянската Атака с коя от двете е? Между двете – къде е морала и „човешките устои на българина“?

 3. Скъпа Мая, нека не заблуждаваме хората, какви две партии, АТАКА е само една, единствена и винаги ще е така и нейн, единствен и достоен лидер е ВОЛЕН СИДЕРОВ. А колкото до опита за съставяне на друго някакво си формирование, породено от поръчкови и задкулисни цели, и не на последно място продиктувано от гнева на една наранена жена, нека те да си носят отговорността за деянието…Та само вижте какви хора влизат в редиците му, предатели и отцепници…едва ли ще се роди нещо хубаво и добро от цялата история!

 4. Въпросната декларация не казва нищо съществено. Тя не дава отговор на въпросите -Илиан Пеевски беше ли за събарянето на остатъка от паметника, или беше против? Илиан Пеевски одобрява ли издигането на паметник на Ив Хаджийски или е против? Вече сътвореният паметник на Хаджийски трябва ли да се постави на мястото на съборения остатък или не? Одобрява ли илиан пеевски новопредложеното място / на 3-4 м вдясно от разрушението/? Как вижда бъдещото визуално възприятие на два толкова близки един до друг паметници – остатъка след остатъка и паметника на Ив Хаджийски?

 5. Троянец, първо чети, информирай се и тогава нападай, задавайки някакви смислени въпроси.
  Декларацията недвусмислено и точно поставя въпроси за КРИМИНАЛНОТО разрушаване на един исторически и при това АНТИФАШИСТКИ паметник. Въпроси, на които до ден днешен никой не отговори. Факт!
  Тези въпроси НЯМАТ нищо общо със съдбата на вече бившия паметник и още по-малко със съдбата на смехотворно поръчания, изпълнен и събиращ праха в някое мазе паметник на И.Хаджийски.
  На последния ви въпрос единствено ще отговоря – не ми се занимава с кретенски занимания, ПОСТФАКТУМ да предлагам някакви идеи за паметник около новосъздаденото ПАРТИЗАНСКО ГРОБИЩЕ в центъра на Троян. Няма как да имам работа с някакви измамници или дебили и идиоти, които бутнаха исторически паметник ЗАРАДИ паметник на Хаджийски, а днес се чудят къде да сложат този паметник и вдигат врява около поредното си идиотско начинание.
  *
  Понеже тъпотията и посредствеността е заляла този град, никой не се сеща, че към днешна дата община Троян нарушава по безпардонен начин Четвъртата Женевска конвенция като с унищожаването на един Паметник-гробница, създадоха един БЕЗИМЕНЕН масов гроб респективно – безименно гробище в центъра на Троян.
  *
  п.п. Троянец, един съвет, ако позволите – четете моите и на Атака Троян декларации и изявления с ЛИСТЧЕ и МОЛИВЧЕ. Следете и изявите на Атака Троян в ОбС Троян. Ако нещо не разбирате – питайте.
  Само така, вероятността да задавате глупави питания за въпроси, на които отдавна сме дали отговор, ще бъдат сведени до нула.

 6. Един ОФИЦИАЛЕН документ, в помощ на ник „троянец“ и подобните му/и, които все не са чули и разбрали, какво прави и предлага Атака Троян.
  *
  До: Председателя на ОбС Троян

  ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА РЕШЕНИЕ
  От инж. Илиян Пеевски и Петя Ковачева, общински съветници, избрани чрез листата на партия Атака

  На основание: чл.29.ал1,т.2 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет гр.Троян.
  Относно : Доизграждане и обособяване на съществуващия паметник между двете музейни сгради като „Паметник на жертвите на тоталитаризма”

  През м. Ноември ще се навършат двадесет и две години от началото на т.нар. промени и демократичен преход. Двадесет и две години троянските политически партии не престанаха да се упражняват и да доказват някаква състоятелност, чрез един паметник в центъра на Троян между двете музейни сгради и масовият гроб, който се намира в основите на паметника. Двадесет и две години троянските партии ползваха този паметник за да разделят обществото и да доказват за лични нужди колко едните били верни комунисти, а другите – верни антикомунисти. Двадесет и две години троянските партии не си направиха трудът да проведат местен Референдум и да се допитат до населението за съдбата на този паметник и най-вече за съдбата на тленните останки в основите на паметника.
  Кой в крайна сметка обяви, че този паметник е „комунистически”? Болшинството от имената, които четем на мемориалните плочи върху паметника /вкл. името на Иван Хаджийски/ не подкрепят подобно твърдение.
  Обикновенно истината в историята е неудобна. Така беше преди 1989 г. така е и сега. Не трябва да има неудобни истини. Те трябва да се кажат. Трябва да се каже и за жертвите на Гражданската война в България. Иначе не можем да постигнем това прословуто национално помирение. Крайно време е историците, а не политиците, да напишат отново историята на Втората световна война и това важи и за участието на България във войната. Втората световна война у нас включваше и Гражданската война, която раздели обществото, раздели историографията и оценките са коренно противоположни. Историята трябва да се напише наново и да не се дели на победители и победени, тъй като който е победен иска реванш. До кога ще си връщаме и до кога всеки ще си държи на своята страна?
  Историята трябва да се приближи колкото се може повече към истината, а историците трябва да помирят страстите. Няма нужда от оправдания, а от обяснения за събитията от Втората световна война. До 1989 г. има издадени хиляди книги за тази война, но те бяха написани през призмата на победителите. Те казваха кой е фашист, кой е антифашист и кой трябва да бъде зачеркнат и охулен в историята. Историята не може да махне партизанското движение у нас, а трябва да обясни защо и как е възникнало и как са се развили събитията. Не може да говорим за добрите френски или сръбски партизани и за лошите български партизани в контекста на събитията в Европа по онова време. Макар и командван от Москва тогавашния вътрешен фронт срещу държавата е част от европейската съпротива и не можем да се правим, че това не е било.
  От 2007-ма година, България е пълноправен член на Европейския съюз. В коя европейска държава сме свидетели на подобна практика по унищожаване на знаците на историята? Нещо повече – имаме един достоен и цивилизован пример от Испания. Испанската гражданска война е най-жестоката война – през 1936 -1939 г. загиват 1 млн. души. Но ген. Франко, който е от едната страна на барикадата, казва, че този народ не може да е вечно разделен и да се мрази. Той заявява: „Дайте аз ще го помиря“ и издига Долината на падналите в Мадрид. Това е един огромен паметник, на който пише „Всички те паднаха за доброто на Испания“. И франкисти, и комунисти, и анархисти смятат, че ще изградят една по-добра Испания. От другата страна на барикадата срещу фашисткия режим на ген.Франко паднаха жертви и много българи, част от които са троянци и чиито имена стоят върху плочите на паметника между двете музейни сгради.
  Във връзка с горното, нашето предложение е да бъде обявен този паметник за „Паметник на жертвите на тоталитаризма”. Едно напълно европейско предложение. Това е предложение, което ще даде възможност на този паметник да бъдат сложени имената най-после и на жертвите на комунизма.
  Съобразно това предложение – Паметникът се нуждае от доизграждане и довършване в горната си част. Най удачното решение би бил един християнски кръст. България е една от най старите християнски държави, а към днешна дата – член на християнска Европа.
  Тези предложения изискват всеки да направи една малка крачка назад, за да може след близо 22 години лутане и противопоставяне всички заедно да тръгнем напред по европейския път на Троян и България, за което предлагаме следния

  Проект за решение :
  На основание чл.21, ал.1, т.18, т.23 от ЗМСМА и във връзка декларираните намерения на ОбС Троян за естетизиране на площадното пространство, ОбС Троян задължава общинската администрация:
  1. Да организира и проведе конкурс за доизграждане и обособяване на съществуващия паметник между двете сгради на музея като „Паметник на жертвите на тоталитаризма”.
  2. Заданието за конкурса да предвиди подходящо довършване на паметника в горната част /съгл. т.1/, обновяване на съществуващите мемориални плочи с имената на жертвите на фашизма и поставяне на нова мемориална плоча с имената на жертвите на комунизма.
  3. Срока за провеждане на конкурса да бъде 30.10.2011 г., а срока за приключване работата на журито – 31.12.2011 г.
  4. Необходимите средства да се осигурят от бюджета на Община Троян.

  Троян, 15.07. 2011
  …………………………..
  /инж.Илиян Пеевски/

  …………………………..
  /Петя Ковачева/

  *
  Както се досещате, всички общински съветници /без Атака Троян/бяха категорично против. Това не е изненадващото и интересното. Интересното и забавното беше, когато споменах за поставяне паметна плоча на жертвите на комунизма и най вече погледите на „десните“ другари и другарки от Герб, СДС и ДСБ. Виждали ли сте теле как гледа преди да го набутат в кланницата? Май нещо и замириса, ама може да съм си внушил 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.