Днес е Кръстовден и празник на пожарникарите

Днес е Кръстовден и празник на пожарникаритеПравославната църква отбелязва на 14 септември Въздвижение на Светия кръст Господен – Кръстовден.
Празникът е установен във връзка със знаменателни събития: чудодейното явяване на Светия кръст на император Константин Велики, намирането на Светия кръст на Голгота и връщането на кръста от персийски плен през XVII век. През 312 г. Константин Велики потеглил с войските си към Рим, за да спаси столицата от властта на тиранина Максентий. Силите на императора били по-малобройни и затова той поискал подкрепа от Бога. Привечер, когато слънцето залязвало, Константин видял на небето сияен кръст с надпис под него „С това ще победиш“. Вечерта сам Господ се явил в съня на императора и му заповядал да направи знаме, подобно на кръста, и да начертае кръстове по шлемовете и щитовете на войниците си.  Константин Велики успял да победи и влязъл тържествено в Рим.

Намирането на Кръста на Голгота става няколко години по-късно, когато майката на Константин- царица Елена, посетила светите места в Палестина.
След страданията и разпятието Христови кръстът се превръща в жертвен знак на спасението и изкуплението от греха, олицетворява жертвената любов, победата над злото, принадлежността към християнството.
По традиция на Кръстовден се спазва строг пост.
Днес е и професионалният празник на българските огнеборци. Отбелязва се годишнината от първия пожарникарски събор през 1905 г., когато се поставя началото на организираното пожарно дело у нас. Честит празник на всички и – да нямате работа!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.