Днес е първи юни – международният ден за защита на децата. Честит празник на всички деца!

1 юни„Децата на Троян празнуват” под това мото премина на централния площад общоградското тържество на 1-ви юни – Ден на детето. Инициаторите от Общината зарадваха малчуганите с постановката на Драматичния театър в Ловеч – „Макс и Мориц” по Вилхелм Буш. Момичетата от Вокалната студия „Усмивка” при читалището с ръководител Светла Червенкова, успяха да повдигнат настроението с мелодичните си песни. На празника на детето имаха възможност да се изяват и най-младите художници на Троян. Жури председателствано от ръководителя на Школата по изобразително изкуство Маргрет Креклешка , класира рисунката на 7 годишната Йони Михова на първо място, на второ – Десислава Иванова на 10 години от Черни Осъм и на трето 5 годишната Цвети Маринова. Поощрителната нагара е за Илая Ивайлова.

Международният ден на детето 1- ви юни се чества от 1950г. насам. Тогава празникът е отбелязан за първи път в 51 страни по света, въпреки че води началото си от Световната конференция за детско здраве през 1925 г.

Идеята за честването е на китайския генерален консул в Сан Франциско, който събира няколко китайски деца сираци и ги води на празника на лодките-дракони, които е древен китайски обичай, свързан с пролетното равноденствие.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.