Два квартала в града бяха обновени по европейски проект, финализиран месец по-рано

Два квартала в града бяха обновени по европейски проект, финализиран месец по-раноПрессъобщението от заключителната пресконференция
19.03.2012 г., гр. Троян. Община Троян реализира успешно европейски проект за превръщане на два квартала от града в по-добро място за живот и реализация на населението. „Интегриран проект за подобряване на градската среда на град Троян“ бе осъществен по договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ № BG161PO001/1.4-05/2009/005 по оперативна програма „Регионално развитие“ (2007-2013). Договора за БФП е подписан на стойност 4 721 691,11 лв., след провеждане на процедури за избор на изпълнител по изпълнение на дейностите заложени в бюджета на проекта, стойността намалява с повече от 15%. На 05.08.2011 г. е подписан Анекс №1 към договора за БФП за намаляване на Общата стойност на проекта, която след актуализация на бюджета става 3 762 465,09 лв. От тях 85%, или 3 198 095,33 лв., се отпускат по линия на съфинансиране от ЕФРР; 10%, или 367 099,02 лв., е съфинансиране от националния бюджет; 5%, или 188 270,74 лв., е задължително съфинансиране от бенефициента.
Целта на проекта е превръщане на два от жилищните квартали на град Троян – „Лъгът“ и „Младост“, в атрактивно място за живот на всички представители на местната общност и осигуряване на благоприятна архитектурна среда, способстваща за интегрирането на хората с увреждания.
Целеви групи и крайни бенефициенти са 3 660 души, или 15% от населението на града, както и всички участници в движението по пътищата.
Договорът между бенецифиента – Община Троян, и МРРБ, е подписан на 16.07.2010 г. със срок на изпълнение 21 месеца, или 15.04.2012 г.
На заключителната пресконференция за отчитане на извършените дейности, състояла се в края на миналата седмица, изпълнители и бенефициент отчетоха едномесечно предсрочно реализиране на проекта. Инж. Банко Банков, началник отдел „Строителство и инженерна инфраструктура“ в Община Троян и ръководител на проекта, коментира конкретното изпълнение на дейностите по договорните параметри. „Работата в градски условия и временната организация на пътя създадоха своите неудобства на жителите на града, но преодоляхме трудностите с разбиране“, посочи инж. Банков. Реконструирани са 6 улици в двата квартала и част от ул. „Христо Ботев“, която свързва единия от тях с централната градска част; изградени са 3 нови детски площадки в двата квартала. При изпълнението на обектите са превозени над 10 000 куб.м. инертен материал за изграждане на нови основи на пътните настилки; над 10 100 тона асфалтови смеси за реконструкцията на 3063 метра улици, което представлява площ от 28 декара. Тротоарите от бетонови плочи са 11 060 кв.м., а от асфалтова настилка – 1767 кв.м. Монтирани са 6750 м. бордюри и 226 пътни знака. Обособени са 109 паркоместа. На детските площадки е поставена 419 кв.м. изкуствена трева, направени са 431 кв. м. плочници, посадени са 58 дървена и около 640 храсти. Площадките са оборудвани с фотосоларно осветление.
Според инж. Йовчо Спасов, представител на фирмата-изпълнител на строително-монтажните дейности – „Троян – 2011“ (включващ фирмите „Димас“ АД, гр. Габрово и „Екострой – Трявна“ ООД), проектът е изисквал много добра организация и координираност поради факта, че едновременно са били изпълнявани 10 подобекта, със затваряне на основни пътни артерии в града. Инж. Спасов определи като  много добро постижение съкращаването на финализирането на проекта с един месец.
Представителят на строителния надзор – „Градиакт Консулт“ ООД, гр. София, инж. Николай Лашев, също подчерта добрия синхрон между организациите-участници.
Проектантът на реконструираните улици – инж. Любомир Георгиев, представител на авторския надзор в лицето на „ВИА Инженеринг“ ООД, посочи, че изпълнението на заданието е изисквало съобразяване с факта, че Троян е линеарен град. Поради това проектът е трябвало да бъде подчинен както на техническите  норми за пътните платна, пътникопотока, растителните видове, така и с изчисленията за последователност на изпълняваните подобекти с цел облекчаване ежедневието на жителите на кварталите в града.
Участниците в пресконференцията се обединиха около идеята, че устойчивото и интегрирано развитие на ключови градски центрове и поддържането на тяхната роля на опорни пунктове на социално-икономическото развитие е задължително условие за превръщането им в привлекателни места за живеене и притегателни центрове за инвеститори. Представителите на Община Троян изразиха надежда, че жителите на града ще се отнасят към новите придобивки с грижата на добри стопани.

3 thoughts on “Два квартала в града бяха обновени по европейски проект, финализиран месец по-рано”

 1. Kоя част от ул.“Хр.Ботев“ свързва кой от двата квартала „Лъгът“ и Младост“ с централна градска част?
  За кой град става дума, защото това няма как да е в Троян.
  *
  Като е било пресконференция – някой журналист задавал ли е въпрос или като ученички са стояли да ги сапунисват с брой павета, плочки и камиони с баластра.
  *
  Какво е разпределението на финансовите средства по зони – Лъгът, Младост, ул.Хр.Ботев, която няма нищо общо с кой да е от двата квартала.
  *
  Добре ще е някой троянски журналист поне един път да отиде подготвен на подобни пресконференции и примерно както е в случая да разучи какви са УСЛОВИЯТА за кандидатстване по точно тази мярка и какво общо има реализирания проект с УСЛОВИЯТА по тази мярка. Защото утре ако дойдат от министерството и направят проверка, не ми се мисли каква секира ще отнесем и с колко нови глоби ще ни ударят.
  Някой журналист сети ли се да попита за КАЧЕСТВОТО на изпълнението или гледкахте и попивахте като птиченца общите приказки на даващите пресконференцията. Две статии по-надолу се говори точно за некачествено изпълнение.
  3,8 млн са МНОГО пари. Какво е свършено срещу тези пари? 419 м.кв. изкуствена трева – ами това е размер 21/20 м или 431 м.кв.плочници – ами това е размер 22/20 м. и т.н.
  Идете в Ловеч да видите по подобен проект колко работа е свършена и се опитайте да сравните с Троян при само два и половина пъти по-голяма стойност на проекта.

 2. Чудесно е, че са изградени 3 нови детски площадки! И на пръв поглед изглеждат много добре. Но има недомислени и недоправени неща по тях. Само един пример – пързалките са така конструирани, че всеки път, когато детето се качи на някоя от тях, си удря главата в много ниско поставен дървен свод. Колко детски площадки е изградила фирмата-изпълнител? И въобще някой контролирал ли е изпълнението? Все пак става дума за нашите деца и тяхната безопасност трябва да е на първо място!

 3. Само тези квартали и улици ли са в гр. Троян? Какво става и каво ще стане с другите улици и квартали на града? Кога ще доиде време, те да бъдат ремонтирани? В ж.к. Буковец основен ремонт не е имало. Улиците са под всякаква критика. Няма улично осветление. Тук таме миждукат лампички. А има и улици без проектирано осветление. Тази от ул. Яворов която води към бл.11 /т. нар. бл. Панорама/ . Детска площадка на Буковец няма. Децата каъде да играят. Но Вие не живеете там и това може би не Ви интересува. А не забряваите, че хората от този квартал с най-голям процент гласуваха за Вас. Защото имаха надежда във Вас. Оправдаите доворието им!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.