Големият ден на прошката

Големият ден на прошкатаКазват, че най-големият дар е именно този – дарът на прошката. Днес е Сирни Заговезни – последният ден преди големия Великденски пост, който ще трае 49 дни за тези, които стриктно ще го спазят. Най-важното през поста обаче е не толкова спазването на хранителни забрани, колкото другото – онази „хигиена“ на душата, която ни прави християни не само на думи.
Според психолозите прошката е мисловният духовен и емоционален акт на освобождаване от чувства като гняв, раздразнение и негодувание, насочени към друг човек заради сторени от него нежелани действия или нанесени обиди. Прошката не означава потискане на гнева и раздразнението, а напълното освобождаване от тях чрез осъзнаване на причините, довели до появата на тези чувства, и оттам – намирането на по-рационален начин за преодоляване на дразнителя. Прощаването има значение най-вече за прощаващия, тъй като той се освобождава от негативните си емоции и добива отново възможност за обективна преценка на фактите, свързани с другия човек, въпросната нанесена обида или нежелано поведение.
Сирни Заговезни не е на постоянна дата, но е 7 седмици преди Великден.
Празникът се нарича още Поклади и Прошка. По традиция на Сирни Заговезни близки и познати се опрощават помежду си за всякакви провинения през изминалата година. На някои места в България след вечерното богослужение става опрощаване на църковните служители с християните. Така те следват предупреждението на Иисус Христос: „Ако не простите на човеците прегрешенията им, и вашият Отец няма да прости съгрешенията ви.“ В неделя се палят огньове и след като прегорят, се прескачат за здраве. Въртят се и уругльовици – за прогонване на бълхите.
За трапезата се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки. На Сирни Заговезни по-младите обикалят по-стари роднини и близки – свекър, свекърва, тъст и тъща, кумове, по-възрастни братя и сестри, и искат прошка, като целуват ръка на домакините,  изричайки традиционните думи на прошката: „Прощавай, мале, тате.“ „Просто да ти е, Господ да прощава“ пък е задължителният отговор.  Според традицията по-възрастен не може да иска прошка от по-млад член от семейството.
Това е според учените психолози и според стародавната българска традиция.
ТН ви желае ЧЕСТИТ ПРАЗНИК  и да намерите в себе си сили да простите на другите за грешки, обиди и други прегрешения – това има изключителна сила, за да бъдете здрави и в хармония със себе си, да намерите благополучието – а когато всеки го открие, ще го има и в обществото като цяло.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.