Хора от Еврокомисията на конференция в Троянско

Хора от  Еврокомисията на конференция в ТроянскоНационалното изложение на художествените занаяти и изкуствата в троянското село Орешак ще бъде домакин на националната конференция на Управляващия орган по Оперативна програма „Регионално развитие” (ОПРР). Тази новина съобщи кметът на Троян Донка Михайлова по време на финалната пресконференция за проекта „Развитие на туристическите атракции в Община Троян”. Този проект е  по ОПРР 2007-2013 г., съфинансиран от ЕС чрез Европейски фонд за регионално развитие. От Управляващия орган по ОПРР – Главна дирекция “Програмиране на регионалното развитие” към Министерството на регионалното развитие и благоустройството са изказали благодарност на Михайлова за  Гости на конференцията ще бъдат представители на Европейската комисия, които на място ще се запознаят с обновеното изложение в  Орешак. „Това за нас е изключително признание за качествата на проекта, защото точно те привлякоха вниманието на Управляващия орган да заседава на територията на общината. Този проект е реализация на разбирането, че общината следва да инвестира в развитието на туристически продукти, които са атрактивни, модерни като идея и заедно с това достатъчно конкурентоспособни да привличат повече туристи. Проектът създава предпоставки да бъде реновирана не само базата, но и идеята за изложението като привлекателен център. Това на практика вече се случва – с изграждането на кътове в изложбените зали, в които човек не само може да види, но и да създава приложно изкуство”, посочи  Донка Михайлова. Тя добави, че изложението е насочено към широк целеви кръг публики – както към децата, които имат възможност чрез него да се докоснат до традициите, така и към туристите, които се вълнуват от изконно българското. Проектът е съобразен и със специфичните потребности на хора с увреждания.

„Надяваме се да насърчим развитието на туризма и по този начин да върнем славата му на международно изложение, каквото беше преди 40 години”, каза  ръководителят на проекта инж.Николай  Хитров. Той благодари на строителната фирма, която е работила не само много качествено, но и спазила всички срокове, което се случва рядко при работа по проекти в български условия. Одитът, приключил на 18 май, е минал без каквито и да било забележки.

Управителят на Орешашкото изложение Иван Чакъров каза, че философията на изложението е по нов, съвременен и атрактивен начин да се представят българските традиции. Той съобщи още, че вече се работи по идеята за международно изложение – водени са разговори с  посланиците или с други представители на Полша, Македония, Турция, Сърбия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.