Изложба скулптури на Веселин Шошков в „Серякова къща”

Изложба  скулптури на Веселин Шошков в „Серякова къща”3 години от кончината на известния троянски скулптор Веселин Шошков, който ни напусна внезапно на 11 май 2009 г. в разцвета на живота и творчеството си, се отбелязват с изложба на негови творби в галерия „Серякова къща”. Изложбата ще бъде до 30-и май в залите на първия етаж на галерията.

Веселин Шошков почина  в новопостроеното си ателие, непосредствено след като е подготвял нова колекция пластики за изложба. След смъртта му тези пластики са довършени от неговите състуденти и приятели. Същите пластики, както и други, собственост на семейството, са представени в изложбата.

Шошков има характерен стил, в който се придържа към анатомията на фигурите, като изчиства формите и засилва тяхното въздействие чрез грацията, изяществото, мощта и движението на образите, твърдят специалистите. Макар и толкова кратък, животът му е забележителен с творческите постижения, признанието на ценителите и обичта на приятели, на колеги в Дружеството на троянските художници, на което бе председател 8 години, на учениците от Художественото училище, където бе  преподавател по специалните предмети.  Той е завършил класа на проф.Величко Минеков в Художествената академия, работи в областта на малката и монументалната пластика. Негов е паметникът на Свети Климент Охридски в двора на едноименното троянско училище. Автор е на наградата   за патриотична поезия “Георги Джагаров” за 2004 г. и на годишните литературни награди на Съюза на българските писатели за 2005. Първата му самостоятелна изложба е през 1991 г. в Троян, последната – пак там, през 2008 г. През годините има самостоятелни изложби неколкократно в София – галериите „Драка”, „Лик”, „Ерикас”,”Артамонцев”, „Минерва” , в Троян, в швейцарския курорт Кандерщег, в парижката галерия „ЕспоАпт”. Участвал е в международни симпозиуми по скулптура в  Кандерщег, в Унгария, в Удон – Франция, както и в керамичния пленер в родния си Троян. Има първа награда от националната изложба “Пътят е живот” в Стара Загора, участия в представянето на България в туристическите борси в Щутгарт, Братислава, Берлин и Москва.

В негова памет на 11 май от 9,30 часа в троянската църква „Св. Петка” имаше  панахида.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.