Изчистиха 3 тона пестициди

Изчистиха-3-тона-пестициди● Две трети от тях са от склада на ИПЖЗ в Троян

Три тона опасни препарати за растителна защита на територията на Ловешка област с изтекъл срок на годност вече са изчистени, съобщиха от областната управа. Това количество е част от съдържанието на склад в с. Голяма Брестница, община Ябланица – 1,2 т, и цялото съдържание в склада на ИПЖЗ – Троян – 1,9 тона. Количествата са предадени за обезвреждане на лицензирана фирма в присъствие на експерт от Областна администрация. На този етап разходите по обезвреждане на тези повече от 3 т препарати са поети от частно лице за склада в Голяма Брестница, а в Троян от Института по планинско животновъдство и земеделие.

Всичко това е резултат от работата на междуведомствена комисия, назначена от областния управител д-р Мадлена Бояджиева. Комисията вече е извършила проверки във всичките 34 склада на територията на цялата област, изготвила е доклад за дейността си и предстои работна среща с общинските ръководства, на която да се обсъдят мерки за обезопасяване на складовете.

Междувременно стана ясно, че правителството е сключило окончателно споразумение по Българо-швейцарска програма, която предвижда до края на 2019 г. проблемът с препаратите за растителна защита с изтекъл срок на годност, съхранявани повече от 25 г., да бъде изцяло ликвидиран. След кореспонденция между Областна администрация и МОСВ, тези дни бе потвърдено, че всичките 33 склада на територията на областта са включени в проекта за окончателно закриване, каквато е и основната цел на предвидените дейности в проект „Екологосъобразно обезвреждане на излезли от употреба пестициди и други препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност“, който е на стойност над 23 млн. швейцарски франка.

Източник:  Троянски глас

1 thought on “Изчистиха 3 тона пестициди

  1. Pingback: Ловеч Днес.com | Изчистиха 3 тона пестициди

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.