Изявление във връзка със задържането на корумпиран данъчен

Във връзка със задържането на втори служител на ТД на НАП – Велико Търново, Офис Ловеч  за участие  в корупционна схема, най-отговорно заявявам, че администрацията няма да се поколебае да се раздели с всеки, който  уронва престижа на НАП и държавната служба като цяло. Приветствам смелостта на потърпевшите да подадат сигнал в МВР, както и приканвам хората, които са попаднали в корупционна ситуация със служители от Офиса на НАП в Ловеч, да информират за това съответните органи. В същото време заставам зад всеки свой служител, който работи съвестно, отговорно и компетентно и е лоялен към институцията и държавата.

През годините от 2010-а до сега една от приоритетните задачи в дейността ми като административен ръководител на Офис Ловеч е подобряване на превантивната и контролната работа за намаляване на възможностите за корупционни практики в администрацията.

Предприети са различни действия за предотвратяване на проявяването и създаване на нетърпимост към това явление като:

На три комуникативни места – пред салона за обслужване на граждани в Дом «Преслав», на петия и шестия етаж в сградата на Областната администрация са поставени 3 кутии за сигнали и оплаквания, включително и за корупционни практики и злоупотреби от страна на служители на НАП. Други комуникационни канали са изведените на ниво ЦУ – кол-център (070018700) и специален линк в сайта на НАП – www.nap.bg .

Разработени са и са поставени на видно място Хартата на клиентите на НАП и стандартите за обслужване. Въведени са вътрешни механизми за контрол на декларациите, свързани с имущественото състояние на служителите, предотвратяване и разкриване на конфликта на интереси и т.н.

С антикорупционна насоченост са и усилията, които НАП полага за насърчаване на  електронното общуване с приходната администрация / подаване на декларации, искания за удостоверения, справки с ПИК код и др./. На практика е реализирана идеята за обслужване „на едно гише”, като разпределянето на клиентите става чрез автоматизирана система за управление на опашките. Не на последно място е и разширеното взаимодействие с другите компетентни институции в съвместната борба с корупцията чрез институционално укрепване.

Всички тези усилия са знак за стремежа на НАП, като модерна приходна администрация, да минимализира корупционния риск и активно да действа за пресичането на  всички корупционни действия и практики на наши служители.

ДИРЕКТОР НА ОФИС ЛОВЕЧ:

/Виктор Стойчев/

One thought on “Изявление във връзка със задържането на корумпиран данъчен”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.