Кърпи -кожухът вече прецъфтява по Балкана

Туристи, отишли да се порадват на планинската свежест в последния рекордно горещ ден на лятото, който бе в събота, видели странна гледка по поляните. Планинарите останали крайно учудени, че край заслона „Орлово гнездо“ по средата на пътя за хижа „Дерменка“ в Централен Балкан, по пътя за близката порутена сега хижа „Мъка“ и други места в района на Арката на Беклемето, сред планинските треви имало ярки цветни петна в бледовиолетово и розово – познатият на всички есенен минзухар, кърпи-кожухът. В повечето случаи растението прецъфтявало или било прецъфтяло вече,споделиха планинарите. Знае се, че кърпи-кожухът се появява в късна есен, като предвестник за зимата, а по неговото цъфтене народната митология гадае за бъдещата зима. Затова и цветето носи своето значещо име – готви се за зимата, човече, бъди предвидлив. Дали ранната поява сега на кърпи-кожуха значи и тежка зима за нас – тепърва ще видим. Предвидливите обаче отдавна са подсигурени с гориво, а в селищата на община Троян, включително и в самия град, циркуляри и резачки не спират своята работа, защото семействата от опит научиха, че рано трябва да набавят нужното за топлото. По-лесното отопление на газ или чрез топлофикация е далечен мираж за троянци, които вече спряха и да питат защо нищо не се получи с опитите за газифициране на града.

7 thoughts on “Кърпи -кожухът вече прецъфтява по Балкана”

 1. Преди да напишете нещо, защо поне малко не си направите труда да прочетете какво е минзухар, кога цъфти и кога прецъфтява.
  Какъв предвестник на зимата, каква митология, какви 5 лева.
  ****
  Минзухарът е сред първите пролетни цветя, които даряват земята с красотата си. Според легендата то е и помощник на Св. Валентин в изразяването на любовта и желанията. В градините то приветства зараждането на нов живот и разбуждането на природата. Минзухарите се срещат в природата по високопланинските склонове, по поляните, в Средна и Южна Европа.
  У нас те виреят в цялата страна. Познати са повече от 180 видове и сортове в разнообразни окраски – жълта, лилава, бяла, синя. Има и видове с пъстра окраска и преминаваща от тон в тон.
  Този вид растения развиват луковица. Зелените им линейни листа излизат на снопчета от безцветни или жълтеникави влагалища. Цветовете са единични или по два, значително едри, изправени нагоре, с форма на звънче, като в долната си част постепенно преминават в тръбичка. Достигат до 10 см височина и цъфтят рано напролет от март до май.
  У нас най-много се отглеждат сортове минзухар от вида крокус вернус (Crocus vernus), които се водят под наименованието крокус хибридус (Crocus hybridus). В България са познати около 10 вида минзухари, от които заслужава отглеждане в цветарството и приложение в зелените площи видът C. verluchensis. Видът е невзискателен и се среща в ливадите и каменистите места из цялата страна. Цъфти към края на пролетта.
  Минзухарът се размножава чрез клубенолуковици. В началото на лятото, след прецъфтяването и засъхването на надземните части, се изваждат от почвата и се просушават на сенчесто, сухо и проветриво място. Образувалите се детки се отделят от големите. Засаждат се отново през есента (септември-октомври) на 6-8 см разстояние едно от друго и на 7-8 см дълбочина.
  Изискват леки песъчливи почви и слънчево местоположение.

 2. това е „есенен минзухар“, който няма нищо общо с минзухарите:
  Обикновеният мразовец (Colchicum autumnale),
  известен и като есенен минзухар или кърпикожух, е многогодишно растение, образуващо дребна клубено-луковица, от семейство Colchicaceae, което няма нищо общо с минзухарите, които са от семейство Перуникови. Както показва името му, цъфти през есента и цвета му много прилича на минзухар. За разлика от минзухара е отровно. Отличава се лесно от минзухарите по това, че цветовете му са с шест тичинки (при минзухарите са три) и листата му са много по-големи и широки от тези на минзухарите. Листата се развиват през пролетта и началото на лятото. Те имат миризма, напоняща тази на чесън. Листата отмират до цъфтежа на растението. От една луковица се развиват няколко цвята – до 6-7.

  Растенията от този род произхождат от Европа и Западна Азия. Кърпикожухът расте по планински поляни и пасища. В България се среща във всички планини и планински местности

 3. опссссс, сорри, наистина сте писали за есенния минзухар, ама понеже „есенен“ и „минзухар“ са изписани на два реда – грешката е моя като съм прочела само „минзухар“. Извинявам се!

 4. Първо човек трябва да се научи да чете, после да обвинява хората и да дава акъл!!!Интересно сега само с едно сори ли ще минете, като сте сипали толкова обвинения! А????Аман от летни кокичета !

 5. Добре се обърках че да напише някой изобщо някакъв коментар.
  Това ли са троянските новини?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.