Община Троян губи дело срещу „Търговия-Троян” в Апелативния съд

Апелативният съд във Велико Търново с председател Лидия Чобанова е потвърдил  по гражданско дело №256 от т.г.  решение на Ловешкия окръжен съд, според което Община Троян трябва да заплати 20 400 лв. на „Търговия-Т 98”АД, с което дружество са съакционери в „Търговия-Троян”АД.  Парите са получени като авансов дивидент за финансовата  2009 г. от „Търговия-Троян”, начислена е  и 3820 лв. мораторна лихва.  Общината е трябвало да заплати и разноските по делото на ответника – над 1800 лв. Новата присъда утежнява общинския бюджет с още 1000 лв. – разноски по делото на „Търговия-Троян”АД,  като цялото задължение по спора с „Търговията” става над 27 бона. Все пак  решението на Апелативния съд подлежи на обжалване с касационна жалба пред ВКС в едномесечен срок от връчването му на страните.

Каква е правната история по тази твърде дълго проточила се сага, каквито са споровете между Общината и „Търговия-Троян”? Делото е наследено от настоящия кмет Донка Михайлова от предшественика й Минко Акимов, а кашата беше забъркана преди това – при управлението на инж.Енкин.  През годините общинското дружество „Търговия” претърпя няколко метаморфози на собствеността. През 1999 г. на 2 пъти негови акции бяха продадени на РМД, оглавявано от настоящия изпълнителен директор и тогавашен управител Минко Минков. Разпределението на дяловете стана 51% за РМД  срещу 49% за Общината. През 2003 г., тъй като купувачът не бе изпълнил всички клаузи от приватизационния договор, Общинският съвет взе решение да развали сделката и дружеството стана отново 100% общинско, като го оглави Стефко Луканов.  Минко Минков не се предаде и заведе дела, които имаха различен успех, но в крайна сметка отново придоби собствеността върху отнетите 51%. През 2009 г., когато дружеството бе изцяло общинско, Общинският съвет гласува решение да се изплати авансово дължимият дивидент за 2009 г. –40 000 лв.

След като Минков получава мажоритарния дял, завежда дело за този дивидент.    Ловешкият окръжен съд по г.р.дело 435 от 2011 г. на 20 март т.г. се е произнесъл в полза на „Търговия-Троян”.  По-високата претенция  на ищеца обаче е отхвърлена като недоказана /иска се 40 000 лв. и над 7000 лв. лихва, съдът приема за дължими 20 400 лв. и 3820 лв. лихва. Следващият ход на Общината е въззивна жалба пред Апелативния съд във Велико Търново с оплакване, че предявеният иск е бил разгледан неправилно от Ловешкия окръжен съд по общия ред на ГПК. Обосновката на  адвоката –  претенцията за дивидент е уредена в чл.247а от Търговския закон, което я прави специална – търговска, съответно – изключва се от общия ред, а и съдът не е съобразил факта, че към датата на разпределяне на дивидента ответникът е бил собственик на 100% от капитала на „Търговия-Троян” АД. .

Основният аргумент на другата страна е, че  дивидентът е л изплатен без правно основание, без предпоставки за това – годишен счетоводен отчет не е бил приет на общо акционерно събрание, каквото е законовото изискване.

Според вещите лица на 30.10.2009 г. „Търговия-Троян”ЕАД е превело на Община Троян 40 000 лв. авансов дивидент за 2009 г. Решението е гласувано от Общинския съвет на 29.10.2009 г. За съда обаче решението е незаконосъобразно, тъй като дължимият дивидент на акционера може да бъде преведен само след като бъде приет годишен финансов отчет от Общото събрание на търговското дружество. Това се изисква, защото ГФО дава яснота „относно наличието на предпоставките за изплащане на дивиденти”, гласи съдебното решение. Това решение е взето повече от година по-късно – на 15 юли 2011 г., приет е ГФО и доклад от одитора. От тази дата е породено и правото на дивидент, обосновава се още съдът.

Общото събрание м.г.  с 51 гласа „за” и 49 гласа „против” е решило: 51% от печалбата за 2009 г. да е за „ТЪРГОВИЯ-Т. 98” АД и 49% – за Община Троян. Понеже исковата молба е предявена на 22.08.2011 г. , вече е било възникнало правото на дивидент на Община Троян, така че  сумата 19 600 лв. й се полага и „Търговия” не може да претендира за 40 000 лв., пояснява съдът.

2 thoughts on “Община Троян губи дело срещу „Търговия-Троян” в Апелативния съд”

 1. През предишния мандат предложих на общинската управа да заведе незабавно съдебно дело в съда в Страсбург. За да може този европейски съд да отсъди как се връща едно дело на изходна инстанция, при положение, че е спечелено от община Троян на всичките възможни ТРИ ИНСТАНЦИИ и, забележете, БЕЗ ПРОМЯНА НА ОБСТОЯТЕЛСТВАТА и години наред след произнасяне на съдебното решение от най-висшата съдебна инстанция в полза на община Троян.
  Разбира се, нямаше как това мое предложение да бъде прието. Нали е направено от „лошата“ Атака? Както и за да може бившия кмет да произнесе онази „крилата фраза“ пред придворната си журналистка, че „не е важно колко предложения си направил, а колко са ти приети“. /това по повод местните избори и статистиката за работата в ОбС Троян през мандат 2007-2011, където общ.съветници от Атака Троян държаха 50% от работата на целия ОбС/
  Е, като не приемахте предложенията на Атака – сега общината губи имоти за милиони левове, губи и милиони за глоби по европроектите, загуби много още други пари и неща. Важното е, че победихте Атака Троян на изборите. Ха да ви е честито!
  Едва ли някой ще се заинтересува и едва ли някой ще се замисли и ще се запита – има ли бивши/настоящи висши и по-нисши общински управници и служители, които играха двойни игри и са съпричастни към загубата на тези общински имоти?
  Тук искам да отворя една скоба, защото искам да съм коректен. Колкото да съм критикувал и да продължавам да критикувам БСП, в конкретния случай при управлението на г-н Енкин като кмет – тук трябва да подчертая, че той заведе делата за запазването на тези общински имоти и ги спечели на три съдебни инстанции.
  Какво се случи обаче след това?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.