Общинската програма в Троян за следващия период – търсене на Пътя

Община Троян партньор по проекта „И аз имам семейство“„Особено силно ме впечатли преди години филмът „Покаяние“, на финала на който ставаше дума за „пътя към Храма“. С предлаганата Програма за управление в община Троян за мандат 2011-2015 г. ще опитаме да намерим поне контурите, ако не и точния Път.“ Така образно започна своето представяне на програмата кметът Донка Михайлова при общественото обсъждане миналата седмица. Михайлова обясни защо е нужна програмата и подчерта, че трябва да се довърши започнатото от двама предшественици и да се отправи поглед напред. Кметът изтъкна и друго – че в документа може да се види „надпартиен поглед върху развитието на Троян“, че са включени и стойностни, важни за обществото идеи от програмите на опонентите в предизборната борба. В програмата има 4 основни цели – общината да бъде конкурентноспособна, да се повиши потенциалът на човешкия ресурс и социалната интеграция, да се увеличи качеството на жизнената среда, да се засили местното самоуправление. Заложените приоритети са 11, като тук влизат и планирането на дългосрочно и средносрочно устойчиво развитие с изработването на Общински устройствен план / доста сложна задача, по думите на кмета, – не се вижда от гражданите, но е абсолютно необходим за развитието/, енергийното планиране, мисленето в посока възобновяеми енергийни източници, инфраструктурните проекти, сред които са път II-35 и водните цикли на Троян, Шипково, Орешак, по-нататък – и Врабево, повишаването на ефективното управление на отпадъците. На отпадъците трябва да се гледа като на ресурс и още тази година трябва да се реши как да се използва този ресурс, изтъкна Донка Михайлова. По втория приоритет – стимулиране на инвестициите, има идеи за създаване на бизнес инкубатор, както и за обособяване на индустриални зони, за Консултативен съвет към Кмета и т.н. В приоритетите не е отмината нито една важна за обществото сфера. В последвалите изказвания Румяна Кралева, по чиято идея и ръководство бе създадена Къщата на игрите в Дълбок дол, адресирана към деца и младежи с увреждания, предложи да се създаде целеви фонд за подпомагане на хора в беда, както и Троян да се включи в инициативата на УНИЦЕФ „Приятел на детето“. Михайлова приветства тези идеи и обеща да се запознае с инициативата на УНИЦЕФ. Кралева предложи още в Дълбок дол да се изгради социално предприятие, където питомците на Дома, които вече имат дипломи за калфи и чираци, да прилагат своите умения. Ганка Ангелова, председател на троянската организация на инвалидите, поиска общодостъпна среда, като сподели много проблеми на хората с увреждания, които в Троян са над 200.

7 thoughts on “Общинската програма в Троян за следващия период – търсене на Пътя”

 1. Мен не ме впечатли филма – защото не съм го гледал, но останах силно впечатлен от това което видях на централния площад на града преди няколко минути. На площада и на пешеходната зона нямаше нито един човек, само една глутница от 8 кучета се давеха и тичаха от единия тротоар до другия. Според закона за животните до края на 2011 г. в населените места не трябва да има скитащи безпризорни кучета, като кметовете на общините са отговорни за изпълнението. За неизпълнение им се налага глоба. Сега вече сме 2012 г. с нов кмет /стария нищо не направи/ какво вие ще направите /вие сте длъжна по закон/ в центъра на града ни, да не се търкалят и лаят кучета?

 2. Ами нали за това са общинари??!! За да знаят какво да направят !хахахаха. Аз затова не съм в общината – не разбирам нищо от общи приказки. Действията са от съответните общински фирми или организации. От мен се искат данъци и такси. С тези данъци и такси се оправят държавни и общински бакии…. За това въпросът е: Каково е направила общината, а не какво е направил данакоплатеца.

 3. Прав сте Alexn!Но общинарите няма да ви се разсърдят/и не само на вас/ако им се подаде ръка, а не само критика.Защото Троян е не само на Общината.А и на нас самите граждани.В крайна сметка тя прави каквото може.И да не си слагаме грях на душите си преди Великден,нека признаем нейните приноси
  И ние хората имаме една лоша черта.Поонякога виждаме само лошото, а стореното добро ….изчезва ….

 4. Нещата са много прости и всичко може да приключи за 2 седмици. Така и така все гледаме към Америка, нека вземем техният модел. Американците са по-големи защитници на животните отколкото тотаджийката , жената на адвоката и още там някоя стара мома, но когато им писнало от скитащи, безпризорни кучета обществото взело решение. И ето нашето решение по техният модел: прибират се всички скитащи кучета включително и от крайните квартали и циганите. Дава се едноседмичен срок, собствениците да регистрират всички домашни и дворни кучета /те и сега са задължени но../ и същият срок, за тези който желаят да си осиновят от безпризорните кучета и да ги регистрират като свой /ето даваме възможност на въпросните дами на практика да докажат своето милосърдие/. Останалите кучета се евтаназират. Започваме на чисто! Следва най-важната част: жестоки глоби, за тези, които изхвърлят кучето или поколението му на улицата или не полагат подходящите грижи за него. Създаване на общинска Зоо полиция да съблюдава и проверява сигнали. Тука могат да се намесят не правителствените природозащитни организации, които могат да осигурят чипове, техника и софтуера за разпознаване на вече чипираните кучета. За две седмици проблема е решен. Кастрацията не е решение!

 5. „В крайна сметка тя прави каквото може.“
  *
  Точно тук е „заровено кучето!“
  Прави се не каквото МОЖЕ и трябва да се направи, а се прави това, каквото общинските управници могат да направят.
  След поредния „принос“ от това общинско можене – да се примирим с радост и да кажем „Амин“???
  „Стореното добро“ изобщо не е изчезнало!
  За 20 години от „сторените добрини“ населението в общината е намаляло с 25-30%, икономиката е рухнала, разпродадени и приватизирани бяха много общински земя и сграден фонд, срещу които нищо не бе създадено и построено, а парите „изядени“. Социалистическият реализъм и тоталитарното управление са запазени. Бившата номенклатура също е запазена и успешно е надянала нови демократични кожи, както и още по-успешно в клишираната си риторика е заменила Москва с Брюксел, а братската съветска помощ – с още по-братските европейски еврофондове.
  Защото на тези им дай само да харчат чужди пари, да разпродават и да плюскат. Когато има. Когато няма – „правят каквото могат“. А те толкова могат и напълно отговарят на потребностите и манталитета на благодарните си трудещи се и все повече нетрудещи се избиратели и данъкоплатци, които 45+20 години си ги избират все едни и същи.
  Така че, уважаема РУСЛАНА ПОПСАВОВА, няма как да се съглася с вас и точно преди Великден да си сложа грях на душата като благодаря за „добрините“ на тези, които освен всичко друго, само до преди 20 години преследваха ходещите на Църква и бяха обявили Православната ни религия за „опиум на народите“, а днес се кръстят като вентилатори пред олтара.

 6. Прав сте г-н ИП!Само че ние и избрахме.Така ,че ще си носим и този камкна шиите си.Преди да гласуваме ,трябва да помислим.Не говоря за вас конкретно и другите правилно мислещи хора .А за“ простолюдието“-моля да бъде извинена..
  Много сте прав.Преди 45 гд беше точно така…И все пак да помогнем всички заедно за да защитим нашите интереси

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.